Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuusto valitsi uudeksi toimitusjohtajaksi Matti Bergendahlin, 55. Päätös syntyi lopulta selvin äänin 670–418.

Bergendahl on koulutukseltaan lastentautien erikoislääkäri, mutta hän on viime vuosikymmenet toiminut suurten organisaatioiden ylimmässä johdossa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä Bergendahl ehtii johtaa pari vuotta, mitä ennen hän toimi viitisen vuotta kiinteistöpalvelukonserni Realia Groupin toimitusjohtajana sekä kymmenkunta vuotta hoiva- ja terveysyhtiö Mehiläisen toimitusjohtajana ja sen emoyhtiön Ambean johdossa.

HUSin toimintakulttuurista kertoo, että johtoon tuskin voitaisiin valita joku muu kuin lääkäri. Bergendahl on dosentti, mutta suorittanut myös MBA-tutkinnon myös sveitsiläisessä johtajahautomo IMD:ssä.

HUSin hallitus piti Bergendahlin ansiona suurten muutoshankkeiden tuloksekasta ja onnistunutta läpivientiä. ”Hänen osaamisessaan painottuu strateginen ajattelu, tulos- ja tavoitekeskeisyys sekä toimeenpano- ja läpivientikyky. Hän on johtajana vaativa, energinen ja päämäärätietoinen. Hänellä on monipuoliset ja laajat verkostot sekä vakuuttavat viestintätaidot. Hän panostaa henkilöstöjohtamisessa positiiviseen haastamiseen ja kannustamiseen, on kuunteleva ja arvostusta osoittava”, hallitus totesi esityksen perusteluissa.

Bergendahlin vastaehdokas äänestyksessä oli HUS-kuntayhtymän vt. toimitusjohtajana nyt toimiva Markku Mäkijärvi. Mäkijärvi on tullut suomalaisille tutuksi koronakriisin aikana yhtenä vakiokasvona mediassa.

HUSin hallituksen mukaan Mäkijärvi on vastuullinen, johdonmukainen ja muutosmyönteinen johtaja. ”Hän on ollut mukana suurissa muutoshankkeissa ja kerryttänyt vahvaa näyttöä onnistuneesta kriisijohtamisesta. Hänen osaamisessaan painottuu strateginen ajattelu ja ihmisten johtaminen. Hän on avoin ja kuunteleva sekä selkeä ja vakuuttava viestijä. Hänellä on laajat ja monipuoliset verkostot”, hallitus luetteli perusteluissaan.

Molemmat ehdokkaat olivat siis perusteluista päätellen hyviä ehdokkaita. Mikä sitten käänsi valinnan Bergendahlin suuntaan?

Bergendahlin ja Mäkijärven erottaa selvästi yksi ominaisuus: kasvuhakuisuus. Bergendahl on vetänyt pääomasijoittajien omistamia yrityksiä ja kasvattanut niiden toimintaa yrityskaupoin ja orgaanisesti. Liikevaihdot ovat loikanneet, markkina-asemat vahvistuneet ja yritysten arvo kasvanut silmissä.

On häkellyttävää, että valtuuston puolueista vihreät ajoi HUSin johtoon näin vahvasti kasvuhaluisen ja nimenomaan pääomasijoittajien piiskaamana kannuksensa ansainneen henkilön. Bergendahlin valintaa esitti valtuuston puheenjohtaja Minerva Krohn (vihr).

Valtuuston varapuheenjohtaja Maija Anttila (sd) ehdotti Markku Mäkijärven valintaa. Äänestys käytiin suljetuin lipuin, joten kenenkään ei tarvinnut paljastaa lopullisia mieltymyksiään.

Kasvuhakuisuus on hieman outo johtamisen tavoite aikana, jolloin tammikuussa 2023 voimaan astuvan soteuudistuksen pitäisi siirtää rahavirtoja perusterveydenhuoltoon. Ajatuksena on myös siirtää painopistettä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tämä tarkoittaa taloudellisesti ahtaita aikoja HUSille, jonka siis keskittyy erikoissairaanhoitoon.

Bergendahl saa taloushaasteen lisäksi eteensä omistajien sekamelskan. HUSin omistajaksi ryhtyvät alueet uudet hyvinvointialueet ja Helsinki, joiden tavoitteet saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia. Tämän päälle tulevat arkiset murheet: koronapandemia, hoitajapula ja syvää turhautumista aiheuttava Apotti-tietojärjestelmä.

Toisaalta valintaa voi tulkita niinkin, että juuri tällaisessa tilanteessa tarvitaan erityisen määrätietoista johtamista ja HUSin aseman kovaluista puolustajaa. Yritysmaailmasta hankittu kokemus on tästä vinkkelistä katsottuna hyödyksi.

Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, jonka palveluksessa on 27 000 työntekijää. Viime vuonna Hus hoiti likimain 700 000 potilasta. Palvelujen kokonaistuotot olivat 2,3 miljardia euroa.