Rokotusjärjestyksessä tulisi huomioida ulkomaalaistaustaisten suosimat asuinalueet, esittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Ehdotuksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Tuominen kommentoi esitystään tiedotustilaisuudessa keskipäivällä.

Tuomisen mukaan rokotusjärjestyksessä tulee huomioida terveyshyöty ja terveysriskit ja sitä kautta arvioida, voisiko rokotusjärjestykseen tehdä muutoksia. Hänen mukaansa pitää tarkastella, missä on haavoittuvin väki ja pysyvästi korkeampi ilmaantuvuus ja sitä kautta suurempi riski vakavaan sairastumiseen.

– Tällaisia alueita olisi minusta syytä suosia riippumatta siitä, missä päin Suomea tällainen tilanne on, Tuominen sanoo ja lisää tuntevansa itse parhaiten juuri Uudenmaan ja ottaneensa siksi kantaa juuri Uudenmaan alueisiin.

Tuomisen mukaan tiedossa on, että ilmaantuvuudessa on ollut yliedustus tietyillä alueilla Uudellamaalla lähes koko epidemian ajan. Hän mainitsee radanvarsialueet ja Itäkeskuksen.

– Siellä on yhdistäviä tekijöitä.

– Meillä on yliedustus sillä joukkiolla, jotka ovat tähän maahan tulleet muualta ja se useimmiten liittyy siihen, miten tiheästi he asuvat, Tuominen sanoo ja mainitsee myös palveluammatit, joissa ulkomaalaistaustainen väestö usein työskentelee.

– Nämä asiat varmaan vaikuttavat siihen, minkä takia tautia on siellä enemmän.

Kun tautia on enemmän, se johtaa myös vakaviin sairastumisiin ja Tuomisen mukaan Husin vuodeosastoilla noin neljännes potilaista on tänä vuonna ollut äidinkieleltään muita kuin suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä.

– Se tarkoittaa, että siellä on yliedustus.

Miten tartuntoja voitaisiin vähentää vieraskielisten joukossa? Tuomisen mukaan tilanteeseen on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi mahdollisimman tehokkaalla viestinnällä niin, että ryhmät tavoitetaan.

– Ei minulla tähän taikasauvaa ole, hän kuitenkin toteaa.

Siksi Tuomisen mukaan rokotevirran ohjaaminen ja painottaminen tietyille alueille on ”nyt se pääkysymys”.

– Olemme oppineet, että taikakalua ei ole sille, miten niitä tartuntoja saataisiin vähennettyä. Tämä on yleismaalimallinen ilmiö. Suomi ei ole tässä yksin.

Tuominen haluaa tukea Suomen hallitusta koronatoimissa. Hän ei ottanut suoraan kantaa siihen, voidaanko korona saada kuriin ilman kovempia liikkumisrajoituksia, joista on nyt julkisuudessa keskusteltu. Tuomisen mukaan kaikki kuitenkin ymmärtävät sen, että jos "emme saa tätä poikki”, mennään ”kurjempiin rajoituksiin”.