Husin Meilahden sairaalassa työskentelevällä sydänkirurgilla on todettu koronavirustartunta.

Tartunta todettiin eilen keskiviikkona. Tartunnan saanut on palannut matkalta Itävallasta Tirolin alueelta sunnuntaina 8. maaliskuuta. Hänen oireensa alkoivat maanantaina työpäivän aikana.

Tartunnan saaneen kontaktit on selvitetty. Altistukset kohdistuvat pääosin Husin sydänkirurgiaan.

Tartunnalle on altistunut 28 henkilökunnan jäsentä, joista 15 on lääkäreitä ja 13 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Heidät kaikki on asetettu kotikaranteeniin.

Esimerkiksi puolet Husin aikuisten sydänkirurgeista on kotikaranteenissa. Karanteenissa on myös anestesiologeja ja keuhkolääkäreitä.

Lisäksi kuusi potilasta ja heidän omaistaan on altistunut tartunnalle. Osa heistä on sairaalassa, osa kotona. Heihin ollaan yhteydessä.

Kirurgilla kerrottiin olleen maanantaina kaksi leikkausta.

Järvinen totesi, että kirurgin tullessa paikalle potilaat olivat intuboituina. Intubaatioputken päässä on suodatin, joka suodattaa yli 99 prosenttia ympäristön partikkeleista pois.

– Lisäksi kirurgi käyttää hengityssuojainta, jolloin uskoisimme potilaiden riskin olevan niin pieni, ettei sitä voi pitää todellisena ollenkaan. On asia erikseen, jos potilasta tavataan nenäkkäin. Näissä riski on ja nämä käydään lävitse tarkemmin, Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen totesi tiedotustilaisuudessa.

Toimialajohtaja Antti Vento Husin Sydän- ja keuhkokeskuksesta totesi, että leikkaustilanteessa potilaat ovat erittäin hyvin suojattuja tartunnalta.

Sydänkirurgi ei ole ollut enää tiistaina tai sen jälkeen töissä.

THL julisti Itävallan Tirolin epidemia-alueeksi vasta maanantaina hieman kello neljän jälkeen iltapäivällä.

– Käytännössä tieto Euroopasta tulee iltapäivän puolella. Vaikutelma alkaa olla se, että tauti leviää monissa maissa laajalti. Epidemia-alueen rajaamiset eivät toimi samassa mitassa, mitä alkuviikosta kuvitelma on ollut, Järvinen totesi.

– Meille tulleista ehdoton valtaosa tulee nyt alppialueelta. Siellä tilanne on sangen hankala.

Vento kertoi, että tässä tilanteessa Hus keskittyy turvaamaan kiireellisten potilaiden hoidon. Elektiivisiä eli ennakolta suunniteltuja toimenpiteitä joudutaan lykkäämään.

Apua on myös muista yliopistollisista keskussairaaloista luvassa, Vento kertoi. Potilaita voidaan ohjata heille tarvittaessa hoitoon.

Järvinen sanoi tilaisuudessa myös, että koronavirusepidemiatilanne on Suomessa etenemässä.

– Olemme edelleen epidemian rajaamisvaiheessa ja tämän vuoksi pyrimme tehokkaasti katkaisemaan tartuntaketjun tässäkin tapauksessa.

– Tartuntaketjujen loppuun saakka vieminen alkaa olla työlästä, mutta vielä siinä onnistutaan.

Hus kielsi henkilökunnan työ- ja virkamatkat epidemia-alueille viime viikolla. Tämän viikon tiistaina kielto laajennettiin myös koskemaan kansainvälisiä kongresseja. Henkilökunnan vapaa-ajan matkoja työnantaja ei voi kieltää, mutta työnantajana Hus on suositellut henkilökuntaansa välttämään kaikkea matkustamista epidemia-alueille. Epidemia-alueilta palanneet työntekijät työskentelevät etätyössä matkan päättymistä seuraavien seitsemän päivän ajan.

– Tämän tapauksen kohdalla kyse oli tunneista, kun Tirol julkistettiin epidemia-alueeksi vasta maanantai-iltana, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Husissa on todettu tähän mennessä yhteensä 46 koronavirustartuntaa. Eilisen aikana uusia tartuntoja tuli 14.

Tähän mennessä todetut tartunnat kaikki liittyvät matkailuun epidemia-alueille tai kontaktiin tartunnan saaneen kanssa. Tartuntaketjujen jäljitystyötä jatketaan edelleen, vaikka työ on muuttunut vaikeaksi.

Kaikkiaan Suomessa todettiin eilisen aikana 22 uutta koronavirusinfektiota. Tapausmäärä yhteensä on nyt 87.

Juttu päivitetty 12.3.2020 klo 13.10: Lisätty yksityiskohtia kirurgin maanantain työpäivän kulusta.