Toukokuussa 2017 perustettu Husin Seri-tukikeskus on hoitanut 2,5 vuoden aikana 1049 seksuaaliväkivallan uhria.

– Käyntien määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa jonkin verran. Poliisi ja muut viranomaiset osaavat ohjata seksuaalirikosten uhrit tukikeskukseen ja yhteistyö toimii mutkattomasti, Seri-tukikeskuksen osastonlääkäri Riina Korjamo kertoo tiedotteessa.

Naistenklinikalla sijaitseva Seri-tukikeskus on Suomen ensimmäinen yli 16-vuotiaiden seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden matalan kynnyksen tukiyksikkö, jossa asiakas saa avun yhdestä paikasta. Tuki sisältää oikeuslääketieteellisen näytteenoton raiskauksen uhrilta, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psyykkistä tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen ja hoidon jatkosuunnitelman.

Seri-tukikeskuksen asiakkaista naisia on ollut noin 95 prosenttia, miehiä 4 prosenttia ja transsukupuolisia 1 prosentti. Yleisin ikäryhmä on 20–24-vuotiaat. Uhreista kolme neljäsosaa on alle 30-vuotiaita. Uhreista 77 prosenttia on saapunut Seri-tukikeskukseen kolmen päivän sisällä tapahtuneesta, ja lähes puolet 24 tunnin sisällä.

– Tavallisimmin seksuaalinen väkivallanteko kohdistuu viikonloppuun. Kolmasosassa tapauksista tekijä on tavattu edeltävän vuorokauden aikana. Valitettavasti näyttää myös siltä, että ilmiöön liittyy päihteidenkäyttö, Korjamo jatkaa.

Hän arvelee, etteivät kaikki seksuaalista väkivaltaa kokeneet, esimerkiksi miehet tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet, hakeudu tarvittavissa määrin avun piiriin.

Husin Seri-tukikeskuksen tilastojen mukaan puolet uhreista on kotoisin Helsingistä, 11 prosenttia Vantaalta, 16 prosenttia Espoosta ja 17 prosenttia muista Hus-alueen kunnista. Uhreista 6 prosenttia on kotoisin muualta Suomesta tai ulkomailta.

Seri-tukikeskustoiminta onkin hyvää vauhtia levinnyt myös muihin yliopistosairaalakaupunkeihin. Lisäksi keskussairaalapaikkakunnille on tulossa pienempiä satelliittitukikeskuksia, jotka hoitavat oman alueensa seksuaaliväkivallan uhreja. Näiden keskusten myötä tukea on tarjolla jatkossa mahdollisimman tasavertaisesti tutkittavien asuinpaikoista riippumatta.

– Seri-tukikeskukset Turussa, Tampereella ja Kuopiossa avattiin viime vuonna. Helmikuussa palvelu avataan myös Oulussa. Olemme olleet kouluttamassa uusien tukikeskuksien henkilökuntaa, Riina Korjamo kertoo.

Vuorokauden ympäri auki olevaan Husin Seri-tukikeskukseen voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta. Perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi MAKSUTTA, Klikkaa tästä.