Husin päivystykset ovat ruuhkautuneet viime päivinä ja odotusajat kasvaneet. Päivystykseen tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Koronavirustestiin pääsy ei ole syy hakeutua päivystykseen.

Husin koronavirusnäytteenotto toimii tällä hetkellä täydellä kapasiteetilla, ja aikoja ei ole saataville samalle päivälle. Koronavirusnäytteenottoon pääsee vain ajanvarauksella.

”Päivystyksissä tämä näkyy siten, että hyvin lievillä oireilla hakeudutaan päivystykseen testausajatuksella. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä turhaan. Päivystyksissä arvioidaan aina potilaiden hoidon tarve ja heidät, joiden hoito ei edellytä päivystyksellistä hoitoa käännytetään saamaan hoitoa muualla”, sanoo Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Kaikille hengitystieoireisille ei pystytä tällä hetkellä tekemään koronavirustestiä. Husin alueella yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua koronavirustestiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan mahdollisuuksien mukaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet. Husin alueen koronavirustestauskriteerit löytyvät Husin internetsivuilta.

Päivystykseen hakeutuvien tulee soittaa Päivystysapuun numeroon 116117 ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista.

”Kannattaa kuitenkin huomioida, että Päivystysapu 116 117 ei palvele koronarokotuksiin, testiajanvarauksiin tai testituloksiin liittyvissä asioissa”, muistuttaa Castrén.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, kouristelu, tulee soittaa hätänumeroon 112. Lisätietoja Päivystysapu 116 117 -palvelusta.

Lue seuraavaksi: