Uudellemaalle tällä viikolla julkistetut koronarajoitustoimet eivät ole riittäviä, katsoo Husn entinen toimitusjohtaja, nykyinen sdp:n kansanedustaja Aki Lindén.

– Jos Suomessa halutaan estää koronaviruksen leviäminen koko maahan ja ajautuminen Keski-Euroopan kaaokseen, on Uudellemaalle tehtävä nyt heti vielä tiukemmat rajoitukset kuin torstaina 19.11. päätettiin, Lindén tviittaa.

– Alkusyksyllä pidettiin koronaepidemian hälytysrajana 25 uutta tartuntaa per 100 000 asukasta 14 vrk:ssa. Nyt tuo raja ylittyi Helsingissä PÄIVÄSSÄ. Tilanne paranee tähän vuodenaikaan (ollaan paljon sisällä, ei auringonvaloa) todella hitaasti. Tarvitaan tiukat rajoitukset! hän myös linjaa.

Lindénin arvio on, että pääkaupunkiseudun tilanteen tasaamiseen menee kaksi kuukautta.

– Optimismi on vahva voima, mutta oma arvioni on, että ’kolmen viikon ryhtiliike’ ei nyt riitä pysäyttämään koronaepidemian leviämistä pääkaupunkiseudulla. Kyllä siihen tarvitaan kaksi kuukautta. Tartuntatilastotkin ovat aina viikon-kaksi jäljessä tartuntahetkestä, Lindén arvioi.

Koronavirusta maaliskuusta lähtien tutkinut apulaisprofessori Tuuli Lappalainen uskoo, että Suomessa tilanne kyllä saataisiin haltuun.

– Koronan esiintyvyys on nyt Helsingissä suunnilleen sama kuin New Yorkissa ja kasvaa nopeammin. Mutta homma saataisiin siellä helposti haltuun, jos jaksaisitte edes muutaman viikon elää kuten me täällä elämme vuoden päivät, Yhdysvalloissa asuva Lappalainen tviittaa.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että Vantaalla ja Helsingissä ollaan siirtymässä tartuntojen eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen.

– Positiivisten näytteiden osuuden päiväkohtainen nopea kasvu kuluneella viikolla viittaa siihen, että olemme Vantaalla ja Helsingissä siirtymässä tartuntojen eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen, Lehtonen tviittaa.