Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan jäljellä olevien rokottamattomien koronapotilaiden hoitoon tarvittaisiin koko maahan lähivuosille noin miljardi euroa lisää rahaa ja Uudellamaalla noin 700 miljoonaa, kertoo Yle.

”Jos tuo summa jää pelkästään terveydenhoidon sisällä ratkaistavaksi, se on poissa muusta hoidosta. Tätä painetta ei nykyjärjestelmä kestä, se vaurioittaa muuta hoitoa, sanoo Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä Ylellä.

Lisäksi terveydenhuoltoa painaa koronan aiheuttama muu hoitovelka. Husin alueella hoitojonot ovat Ylen mukaan ruuhkautuneet pahasti: Hoitotakuuajan ylityksiä on jopa 3–4-kertaisesti verrattuna koronaa edeltäneisiin vuosiin 2018–2019.

Petäjä kommentoi myös koronanhoitoon käytettyjä mitoituksia erikoissairaanhoidossa. Hänen mukaansa tulisi linjata, mikä on oikea ja riittävä mitoitus koronapotilaille erikoissairaanhoidossa, jotta myös monet muut sairaudet voidaan hoitaa.

Husin alueella keskimääräinen tehohoitojakso koronapotilaalla on ollut Ylen mukaan noin 11 vuorokautta, kun taas tyypillinen tehohoitojakso muissa sairauksissa on keskimäärin 3–4 vuorokautta.

”Näin ollen koronatehopotilaan vuoksi voidaan joutua perumaan 3–4 muun potilaan leikkaushoito. Kuormitusta ei saa päästää liian tiukaksi. Jos kaikki kapasiteetti on käytössä, tehohoitoon syntyy liiallista priorisointipainetta”, Petäjä sanoo.

Petäjä on huolissaan koronan takia jonoutuvista muista sairauksista: Esimerkiksi kriittisisssä sydänleikkausjonoissa odottaminen tarkoittaa konkreettista kuolemanvaaraa.

”Kaikki sairaudet on hoidettava ajallaan. Yksi sairaus ei voi olla etuoikeutettu, kuten korona tähän asti”, Petäjä sanoo.