Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Huslabissa tutkittiin viime viikolla reilut 24 300 Hus-alueen koronatestiä, kun sitä edellisellä viikolla testejä oli vajaat 21 800. Tätä edeltävällä viikolla näytteitä tutkittiin noin 26 100. Määrät kertovat osapuilleen myös testeissä käymisen määrästä.

Viikkojen välistä vaihtelua ei voi varmaksi selittää, arvioi Husin ylilääkäri Asko Järvinen. Lokakuun puolella viikkojen vaihteleviin testimääriin on voinut vaikuttaa esimerkiksi syyslomaviikko, ja aiemmin testimäärissä ovat näkyneet ainakin muutokset pienten lasten testeissä käymistä koskevissa ohjeissa.

Testeissä käymisessä on myös viikkojen sisäistä heiluntaa.

– Viikonloppuisin tulee aina lasku testimäärissä. Näimme tämän jo keväällä, kun testikapasiteetista oli pulaa, Järvinen kertoo.

Viikon alkupuolella kävijöitä on enemmän, kun suma purkautuu.

– Tämäntyyppinen siksak tuntuu lisääntyneen lokakuun aikana. Sen syitä voi vain aavistella, Järvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että testeissä pitää jaksaa käydä, vaikka rokoteuutiset toivat jo toivoa koronakriisin ohimenosta.

– Toivon, että nyt kun hieman valoa vilahti tunnelin päässä, se ei johtaisi siihen, että uskottaisiin homman alkavan olla hoidossa. Kyllä tässä mennään vielä ensi syksyyn, että nämä ohjeet katoavat, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa nyt pitäisi pikemminkin toimia päinvastoin – eli toimia ohjeiden mukaan ja esimerkiksi käydä testeissä, jos oireita ilmenee. Näin taudin laajempi leviäminen voitaisiin välttää.

Onko ilmassa testiväsymystä?

– Kyllä tässä jonkinlaista testiväsymystä on, mutta se on aika vähäistä, Järvinen sanoo.

Hengitystieinfektiot ovat varsin yleisiä tähän aikaan vuodesta, ja tässä mielessä testeissä käyntimäärien pitäisi jonkin verran nousta.

Koronatestaus toimi Hus-alueella tällä hetkellä hyvin ja koko testausprosessi sujuu Husin mukaan yleensä alle vuorokaudessa.