Husin hallitus päätti tänään maanantaina ylimääräisessä kokouksessaan uudesta 15,5 miljoonan euron laiteinvestoinnista, jonka avulla voidaan tehostaa koronatestausta. Hus hakee kasvavalle koronavirusanalytiikalle myös toimitiloja.

Hankittavalla kymmenen laitteen Mobidiagin Amplidiag Easy -kokonaisuudella testauskapasiteettia on mahdollista nostaa noin 3000 tutkimuksella vuorokaudessa.

Hankinta tehdään kiireellisyyden vuoksi suorahankintana.

Hus edellyttää testauskustannusten täysimääräistä korvaamista

Hus kertoi viime viikolla toisesta 5,6 miljoonan euron laiteinvestoinnista pika-analytiikkaan.

Investointien avulla Hus nostaa tutkimuskapasiteettiaan STM:n päivitettyä testaustavoitetta vastaavaksi siten, että jatkossa Hus Diagnostiikkakeskuksessa analysoidaan yli 8000 näytettä vuorokaudessa.

Laitteistojen toimitusajat huomioiden uuteen maksimitasoon on mahdollista päästä aikaisintaan lokakuun puolivälissä.

Uusi kapasiteetti ei mahdu nykyisiin Huslabin tiloihin Meilahteen, vaan niitä varten hankitaan uudet laboratoriotilat, joihin tuleva koronavirusdiagnostiikka keskitetään.

STM on tänään maanantaina kirjallisesti vahvistanut, että valtio tulee korvaamaan sairaanhoitopiireille ja kunnille koronavirusepidemiaan liittyvän testauskapasiteetin lisäämisestä aiheutuvat kustannukset talousarviomenettelyn kautta.

Hus korostaa edelleen, että se edellyttää aiemmin annetun lupauksen mukaisesti kustannusten täysimääräistä korvaamista sisältäen investointien lisäksi myös muut testauksen kulut.