Sanna Lauslahti on hallituksen uusi puheenjohtaja edellisen puheenjohtajan, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kianderin siirtyessä Aivosäätiön valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Aivosäätiön valtuuskunnan uusina jäseninä aloittavat Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) toimitusjohtaja Olli Holmström ja HDL:n liiketoimintajohtaja Leila Rutanen sekä neurologian professori Jukka Peltola Tampereen yliopistosta.

Juha Tuominen toivoo, että hän kokemuksellaan lääkärinä, tutkijana ja suurten terveysorganisaatioiden johtajana auttaa Aivosäätiötä kehittymään yhdeksi merkittävimmistä lääketieteellisistä säätiöistä Suomessa.

"Aivosairaudet koskettavat satoja tuhansia suomalaisia, myös minua. Mahdollisuus edistää aivotutkimusta ja sitä kautta yhteistä hyvää innosti lähtemään mukaan Aivosäätiön hallitukseen”, Tuominen sanoo tiedotteessa.

Tuominen on nimitetty vuoden alusta myös Diakonissalaitoksen hallitusjäseneksi. Lisäksi hänet on aiemmin nimitetty 9Lives Groupin sekä Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen.

Tuominen on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana.

Muistisairauksien määrä kasvaa väestön ikääntymisen myötä ja aivoperäiset sairaudet ovat alkaneet korostua työkyvyttömyyseläkkeiden syinä.

“Aivotutkimus on avainasemassa, jos haluamme saada läpimurtoja aikaan hoitomenetelmissä sekä vähentää sairastuvuutta ja sairauksista aiheutuvia haittoja”, korostaa Aivosäätiön hallituksen puheenjohtaja, HT, KTM Sanna Lauslahti.

Sanna Lauslahti on aiemmin toiminut kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna sekä työskennellyt yrittäjänä ja asiantuntija- ja johtotehtävissä eri yrityksissä.

Aivosairaudet ovat uusi kansantautimme

Puolet naisista ja joka kolmas 45 vuotta täyttänyt mies sairastuu jäljellä olevan elämänsä aikana vakavaan aivosairauteen. Välillisesti sairaus koskettaa vielä useampia – perheenjäseniä, ystäviä ja työtovereita. Aivosairauksien aiheuttama hintalappu suomalaisille on vuosittain yli kymmenen miljardia euroa. Aivosairauksista koituu neljä kertaa suurempi lasku yhteiskunnalle kuin sydän- ja syöpätaudeista.

Luvut ovat arvioita, sillä tarkkoja tietoa aivosairauksien aiheuttamista kustannuksista ei ole.

Aivosäätiön valtuuskunta nimittää säätiön hallituksen, tieteellisen asiantuntijaryhmän ja erillisrahastojen hoitokuntien jäsenet sekä tarjoaa hallitukselle näkemyksiä ja suosituksia säätiön toiminnan ja talouden kehittämiseksi. Aivosäätiön luottamushenkilöiden kaudet kestävät kolme vuotta kerrallaan.