Varsinais-Suomi siirtyi eilen tiistaina koronaepidemian leviämisvaiheeseen, ja etenkin Turussa tartuntamäärä on kasvanut nopeasti.

Kansanedustaja Aki Lindén (sd) vetoaa voimakkaiden rajoitustoimien puolesta.

– Turussa raju koronaräjähdys. Nyt tarvitaan samanlaisia toimenpiteitä kuin Vaasassa tehtiin – ja nopeasti, ennen kuin ollaan ihan liemessä, Lindén kirjoittaa Twitterissä.

Lindén on opiskellut lääkäriksi Turussa ja toiminut myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan tapausmäärien kasvunopeus on kiihtynyt alueella selvästi, ja alueella todetaan tällä hetkellä päivittäin noin 50 uutta koronatapausta.

Esimerkiksi tiistaina Varsinais-Suomessa kirjattiin Ylen mukaan 74 uutta tapausta edellispäivään verrattuna. Niistä 51 havaittiin Turussa.

Viimeksi kuluneen viikon aikana (30.11.–6.12.) Varsinais-Suomessa todettiin uusia koronavirustartuntoja 304. Alueella on kaikkiaan koko epidemian aikana todettu 1 946 tartuntaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri antoi jo viime viikolla ”koronaepidemian kehityssuuntaa ennakoiden käytännössä kaikki leviämisvaiheen suositukset”. Nyt alueellinen koordinaatioryhmä kertoo kokoontuvansa uudelleen viimeistään tämän viikon perjantaina arvioimaan mahdollisia uusia suosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Sairaanhoitopiirin suosituksissa vähennetään kontakteja ja liikkuvuutta eri tavoin. Esimerkiksi yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää ja kaikki aikuisten sisäharrastustoiminta on tauolla.

Koronatapausmäärät nousivat Varsinais-Suomessa alkusyksystä vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Tapauksien määrät laskivat viikkojen 45–47 aikana, mutta nyt uusien tapauksien määrät ovat nousseet selvästi.