Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vetoaa päättäjiin rajojen terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Lehtonen epäilee nykyisten rajanylityskäytäntöjen riittävyyttä ja varoittaa asiasta etenkin Etelä-Afrikan koronavirusvariantin vuoksi.

– Itse pelkään, että vielä ns. Etelä-Afrikan koronavirusvariantti (B1351) päästetään rajojen yli leviämään Suomeen epidemian neljänneksi aalloksi. Silloin iso osa rokotussuojasta menetetään ja koko homma joudutaan aloittamaan uudestaan, Lehtonen kirjoittaa Twitter-palvelussa.

Ainakin Astra Zenecan kehittämä koronarokote tehoaa heikommin eteläafrikkalaiseen varianttiin kuin muihin koronaviruksen versioihin. Myös yhtiön oman rokotetiimin johtaja, Oxfordin yliopiston professori Sir John Bell on varoittanut asiasta.

Bellin mukaan juuri eteläafrikkalainen variantti aiheuttaa nyt vakavan riskin Britanniassa, jossa puolet aikuisikäisestä väestöstä on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen.

Astra Zenecan rokote on merkittävässä roolissa myös Suomen rokotussuunnitelmassa, mutta sen paikan massarokotteena on takapakkien vuoksi ottanut Pfizer-Biontechin rokote.

Lasse Lehtonen muistuttaa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt pakollisen terveystarkastuksen koronatesteineen maahantulijoille Helsinkiin, Vantaalle ja Kymenlaaksoon maaliskuun ajaksi. Sen sijaan Etelä-Karjalaan samaa määräystä ei annettu.

– Kuinkahan kauan venäläisiltä rajanylittäjiltä kestää huomata, että pakollisen terveystarkastuksen voi välttää ylittämällä itärajan Nuijamaalta Vaalimaan sijasta..., Lehtonen kirjoittaa.

Hän uskoo, että ”rajojen terveysturvallisuus pitää, jos maahantulijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestissä, he ovat karanteenissa maahan tulon jälkeen ja heidät vielä testataan Suomessa aikaisintaan 72 hr maahantulon jälkeen”. Suomi ei toistaiseksi vaadi testitodistusta, mutta asiasta on vireillä hallituksen lakiesitys.

LUE MYÖS: