Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus tiedottaa, että yhdenkään potilaan ei ole todettu kuolleen Apotti-tietojärjestelmän takia. Tiedote on vastine eiliseen Helsingin Sanomien uutiseen jossa kerrottiin Apotin aiheuttamista hankaluuksista pääkaupunkiseudulla ja Tanskassa, missä on käytössä saman toimittajan vastaava järjestelmä.

Jutussa kerrotaan, että potilas kuoli viime maaliskuussa ja vaaratilanteen aiheuttajaksi merkittiin Valviran ilmoitukseen Apotti-tietojärjestelmä.

_ Emme voi kommentoida yksittäisen potilaan hoitoa. Kaikki vakavat vaaratilanteet ja varsinkin kuolemantapaukset käydään läpi perusteellisesti. Yhdessäkään ei ole todettu, että Apotista olisi johtunut kuolemantapaus, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Mäkijärvi kiisti Helsingin Sanomien tiedon Apotista kuolemantapauksen aiheuttajana myös eilen julkaistussa artikkelissa.

Helsingin Sanomat kertoo, että marraskuussa 2018 tapahtuneen ensimmäisen käyttöönoton jälkeen Valviraan on lähtenyt yhteensä 54 ilmoitusta Apotista juontuvista vaaratilanteista. Lehti on haastatellut myös Husin työntekijöitä, jotka valittavat jutussa tietojärjestelmän vievän liikaa työaikaa ja laskevan näin tuottavuutta. Myös potilasturvallisuus huolettaa haastateltuja. Tanskassa järjestelmä on ollut käytössä pidempään, ja sitä kuvaillaan mediassa ”katastrofiksi”.

Apotti-tietojärjestelmä otetaan Husissa käyttöön useissa toimipisteissä lauantaina 1. helmikuuta. Operaatio on Husin historian suurin.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.