Lasten koronatartunnat ovat lisääntyneet alkusyksyn aikana, kertoo Hus. Lapset saavat tartunnan usein perhepiiristä. Ottamalla rokotteen aikuiset suojaavat myös lapsia tartunnoilta, Hus muistuttaa.

Hus patistaa myös kaikkia lasten kanssa toimivia ammattilaisia, kuten varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja opettajia, ottamaan koronarokotteen.

Koronavirus leviää nyt erityisesti rokottamattomien aikuisten, nuorten ja lasten keskuudessa. Alle 12-vuotiaat eivät voi ottaa rokotetta.

”Aikuisten rokotteenottaminen on erittäin tärkeää. Riittävällä rokotekattavuudella pystymme avaamaan suomalaisen yhteiskunnan ja samalla takaamaan lapsille normaalin arjen, johon kuuluvat kiinteänä osana varhaiskasvatus, koulunkäynti, harrastukset sekä kaverien ja läheisten tapaamiset”, sanoo tiedotteessa lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Uudesta lastensairaalasta.

Koronoireita on mahdotonta erottaa muiden virusinfektioiden oireista.

“Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita ja tämä näkyy myös päivystyksissä. Koronatartuntoja todetaan lasten päivystyksissä hyvin harvoin”, Nieminen sanoo.

Kansallinen koronatestausstrategia vaikuttaa myös lasten testaamiseen. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, otetaan koronavirusnäyte, jos lapsi on altistunut koronalle edeltävän kahden viikon aikana tai oireet edellyttävät lääkärin arvioin mukaan testausta.

Lapselta tulee ottaa koronatesti myös, jos lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.

“Pienet lapset sairastavat vuoden aikana useita hengitystieinfektioita. Kun perheen aikuiset on rokotettu, ei lapsia tarvitse testata jokaisen flunssan kohdalla vaan vointia voi seurata kotona”, Nieminen sanoo.