Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus varoittaa sosiaalisessa mediassa levinneen videon tiedoista. Tutkimustieto ei Husin mukaan tue väitteitä HPV-rokotteen yhteydestä vakaviin sivuoireisiin.
– Sosiaalisessa mediassa marraskuun lopulla levinnyt video HVP- eli papilloomavirusrokotteen haitoista esittää väärää ja jopa vaarallista tietoa. Tutkimustieto ei tue väitteitä HPV-rokotteen yhteydestä vakaviin sivuoireisiin, Husin tiedotteessa todetaan.
HPV-rokote tuli Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan yli 15 vuoden huolellisen tutkimuksen jälkeen, Hus muistuttaa. Nyt sen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat eli koululaiset 5.–6. luokilla. Tyttöjen rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja poikien 2020.
Kansainvälisten tutkimusten mukaan rokote estää HPV-infektion ja sitä kautta kohdunkaulan syövän sekä sen esiasteiden kehittymisen. Poikien rokottamisella voidaan ehkäistä peniksen, peräaukon sekä nielurisan ja muiden pään ja kaulan alueen syöpien kehittymistä.
Nykyään HPV-rokote on kymmenien maiden rokoteohjelmissa. Tähän mennessä rokotteen on saanut jo 300 miljoonaa nuorta.
Sosiaalisessa mediassa on Husin mukaan esitetty väärää tietoa siitä, että HPV-rokote lisäisi kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä ja että HPV-rokote olisi aiheuttanut esimerkiksi keskenmenon, autoimmuunitaudin tai jopa kuoleman. Tutkimuksissa on osoitettu, että HPV-rokote vähentää erittäin merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä väestössä ja hävittää syövän esiasteet lähes kokonaan, Hus huomauttaa.
– Lisäksi on luotettavasti osoitettu, etteivät HPV-rokotteet lisää riskiä autoimmuunitauteihin, raskauskomplikaatioihin tai POTS- ja ME/CFS-oireyhtymiin. Euroopan Lääkevirasto EMA on todennut, ettei syy-seurausyhteyttä näiden tapausten ja HPV-rokotteen kesken pystytä osoittamaan.
Useissa esimerkkitapauksissa oireiden on väitetty johtuvan rokotteesta, sillä tapahtumilla on saattanut olla ajallinen yhteys.
– Tutkimustiedon mukaan samanlaisia tapahtumia ja oireita esiintyy yhtäläisesti sekä rokotetuilla että rokottamattomilla nuorilla. Ei voida siis mitenkään sanoa, että syy olisi HPV-rokotteessa. Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti”, Husin Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Maija Jakobsson toteaa.
Myös lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti on huomannut asian nousseen taas laajasti esille somessa. Hän puhuu ”rokotuksen vaaroja korostavasta valheellisten tietojen levittämisestä”.
– Tuskin mikään muu rokote on synnyttänyt niin paljon kohuväitteitä kuin nuorille annettava HPV-rokote, Knuuti kirjoittaa Turun Sanomien blogissaan.
– Vääristelevillä ja pelottelevilla nettikirjoitteluilla lienee vaikutusta rokotuskattavuuteen.
Knuutin mukaan yksi selitys HPV-rokoteväitteille on se, että rokotus annetaan nuorille tytöille ja pojille.
– Siinä iässä tiettyjä erityisiä sairauksia puhkeaa muutoinkin enemmän kuin muulloin, ja sairaus voi ajoittua rokotukseen. Tämän perusteella tehdään virheellinen päätelmä, että sairastuminen johtuu rokotuksesta. Oman nuoren vakava sairastuminen on aina traagista, ja on luonnollista hakea selitystä tapahtuneelle esimerkiksi aikaisemmin annetusta rokotuksesta. Tästä ilmiöstä on saatu näyttöä, sillä Tanskassa väitettyjä haittavaikutuksia tutkittaessa osoittautui, että kyseiset henkilöt olivat olleet vastaavanlaisten oireiden vuoksi tutkimuksissa jo ennen rokotusta useammin kuin verrokkiryhmä.
Toinen selitys monille väitteille on Knuutin mukaan Yhdysvaltojen VAERS-rekisterin väärinkäyttö. Kuka tahansa voi lisätä rekisteriin haittavaikutuksia, eikä sen perusteella voi päätellä, johtuvatko ilmoitetut haittavaikutukset rokotteista vai ei. Tähän tarvittaisiin tutkimuksia, jossa verrataan rokotettuja rokottamattomien ryhmään.
– Tutkimusnäyttö HPV-rokotteen vaarattomuudesta on poikkeuksellisen vakuuttavaa. Tutkimuksiin on osallistunut miljoonia ihmisiä, ja rokotettujen seurannoissa puhutaan kymmenistä miljoonista rokotuksista.