Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus käsitteli eilisessä kokouksessaan nimeään.

Se aikoo käyttää markkinoinnissa ja viestinnässä nimeä HUS – Helsingin yliopistollinen sairaala. Virallinen nimi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, ei muutu.

Ruotsiksi uusi brändinimi on HUS – Helsingfors universitetssjukhus ja englanniksi HUS – Helsinki University Hospital.

Nimi sisältää Husin sairaanhoidollisen palvelujärjestelmän kokonaisuutena. Nimeen ei liity organisaatiomuutoksia.

Hus haluaa, että nimi yhdistyy entistä vahvemmin yliopistollisuuteen. Yliopisto näkyy nykyisin Husin suurimman sairaalan Hyksin eli Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan nimessä, mutta asukkaat ja potilaat eivät valmistelijoiden arvion mukaan kuitenkaan tunne Hyks-nimeä kovinkaan hyvin.

Brändinimeä aletaan käyttää yhteyspäällikkö Janne Aaltosen arvion mukaan joulukuun alkupuolella.

Hus haluaa nimelle ja brändille jatkuvuutta sote- ja maakuntauudistuksen aikana. Tavoite on, että maakunnan liikelaitoksen erikoissairaanhoidon toimiala käyttää tulevaisuudessa HUS-nimeä myös sen jälkeen, kun nykyisen sairaanhoitopiirin toiminta loppuu.

Brändipohdinnan taustalla on erikoissairaanhoidon kilpailutilanne. Sairaanhoitopiirit ovat alkaneet kilpailla potilaista, kun erikoissairaanhoito tuli valinnanvapauden piiriin vuoden 2014 alussa. Hus pelkää, että valinnanvapauslaki kiristää toteutuessaan kilpailua entisestään, kun myös yksityiset tuottajat kilpailevat erikoissairaanhoidon palveluissa.