Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vaatii valmiuslakia voimaan jouluksi, koska se on Husin näkemyksen mukaan ainoa keino turvata henkilökunnan riittävyys, jos koronatilanne synkistyy joulun ja vuodenvaihteen pyhinä.
Husin keskiviikkona esittämä vaatimus ei saa valtiovallan tukea, ainakaan toistaiseksi.
Kysyimme sosiaali- ja terveysministeriön edustajilta torstain koronainfossa, jakaako ministeriö Husin näkemyksen siitä, että valmiuslaki tarvitaan turvaamaan henkilökunnan riittävyys.
– Kyllä tämä Husin ilmaisema huoli otetaan vakavasti. Kuten pääministeri [Sanna] Marin eilen kertoi, hallituskin kuuli siitä tarkempaa analyysia ja keskusteli tilanteesta, STM:n strategiapäällikkö Liisa-Maria Voipio-Pulkki vastasi torstaina.
– Kuten pääministeri totesi, me hyvin tarkkaan seuraamme tilannetta, ja juuri tällä hetkellä hallituksen arvion mukaan edellytyksiä ei olisi.
Hallitus pohti edellytyksiä ja tarvetta valmiuslaille iltakoulussaan keskiviikkona, mutta päätti toistaiseksi olla siirtymättä poikkeusoloihin. Suomen koronatilanteessa on tapahtunut hyvin varovaista myönteistä kehitystä, vaikka epidemiatilanne onkin yhä huolestuttava ja tartuntoja esiintyy koko maassa.
Voipio-Pulkin mukaan arvioon valmiuslain tarpeesta palataan ensi viikolla.
Hus perusteli keskiviikkona valmiuslain tarvetta joulun pyhien ja lomien vaikutuksella.
– Sairaaloissa ei ole joulun ja vuodenvaihteen aikana ylimääräistä reserviä ja tiukan paikan tullen ainoa keino turvata kiireellinen potilashoito on kutsua henkilökuntaa töihin vuosilomalta. Ilman valmiuslakia emme voi tätä tehdä velvoittavasti. Viiveisiin ei ole varaa, toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi tiedotteessa.
Valmiuslaki voidaan käyttää ja poikkeusoloihin siirtyä vain silloin, kun sen katsotaan olevan välttämätöntä epidemiatilanteen haltuun ottamiseksi tilanteessa, jossa normaalilainsäädännön keinot eivät riitä. Esimerkiksi hoitajia edustavat ammattiliitot katsovat, että Husin perustelut ja Suomen nykyinen epidemiatilanne eivät täytä näitä vaatimuksia. Hoitajaliitot vaativat työntekijöille niin sanottuja koronabonuksia ja työntekijöiden houkuttelua joulutöihin rahalla.
”Ensisijaisesti on syytä katsoa kaikki muut keinot varmistaa henkilöstön riittävyys joulunpyhinä. Eli tavanomaiset työnantajien mahdollisuudet sopia palkansaajapuolen kanssa siitä, millä tavoin työjärjestelyt voidaan hoitaa poikkeuksellisissakin tilanteissa”, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kirjoittaa Twitterissä.
Hänen mukaansa ongelma on se, että työnantajat eivät ole halunneet sopia bonuksista paikallisesti. Paikoin erilaisista lisistä on kuitenkin jo sovittu.
”Valmiuslaki on helpompi ja halvempi ratkaisu”, Kirvesniemi kirjoittaa Husiin viitaten.