Syyskuun 5. päivään mennessä Huslabissa on analysoitu yhteensä 255 352 PCR-koronavirusnäytettä.

Huslabissa analysoiduista näytteistä valtaosa, 231 290 kappaletta, on Hus-alueen näytteitä. Näistä 4 546 eli tasan kaksi prosenttia on ollut positiivisia.

Suomen ensimmäinen koronavirusnäyte analysoitiin Huslabissa 23. tammikuuta 2020. Ensimmäinen Hus-alueen koronavirustartunta todettiin 26. helmikuuta.

Huslab oli helmikuun loppupuolelle saakka Suomen ainoa laboratorio, jossa tehtiin koronaviruksen diagnostisia tutkimuksia. Tämän jälkeen koronavirustestien analysointi käynnistyi muiden yliopistosairaaloiden laboratorioissa ja myöhemmin myös yksityisellä sektorilla.

Pika-PCR-testi otettiin Huslabissa käyttöön toukokuun puolivälin jälkeen. Pika-PCR-testiä on käytetty sairaaloiden päivystyksissä. Pikatestien osuus kaikista PCR-testeistä on noin 5 prosenttia.

Husin koronavirusnäytteiden testauskapasiteetti yhdessä alihankkijan kanssa on tällä hetkellä yli 5 000 näytettä vuorokaudessa. Tavoitteena on nostaa lokakuun puoliväliin mennessä oman tuotannon analysointikapasiteetti 8 000 testiin vuorokaudessa.

– Tällä hetkellä näyttää, että tulemme tavoitteen saavuttamaan. Tämä on kova saavutus ottaen huomioon, että ensimmäinen testi tehtiin kuluvan vuoden tammikuussa, toteaa diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Hus Diagnostiikkakeskuksesta tiedotteessa.