Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) koronatilanne on tällä hetkellä mittaushistorian huonoin, kertoo toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Tuomisen mukaan tartuntoja alkaa olla kaikissa ikäryhmissä, joissa kaikissa tartuntojen määrä kasvaa. Hän esitteli jyrkästi nousevaa käyrää tiedotustilaisuudessa tänään. Suunta on nyt huolestuttava.

– Suunta on kertakaikkisesti sellainen, että se on saatava käännettyä, Tuominen sanoi.

– Meillä on kaikkein huonoin tilanne, mitä meillä on ollut meidän mittaushistoriassa. Tällä on tietenkin suuret vaikutukset.

Erityisesti tilanne vaikuttaa siihen, miten potilaat joutuvat sairaalahoitoon ja pärjäävät siellä. Tilanne näyttäytyy sairaalakuormituksena.

– Meille tulee päivittäin enemmän ja enemmän potilaita.

Hyks-alueella on Tuomisen mukaan tällä hetkellä kolminkertainen määrä potilaita verrattuna runsaan kuukauden takaiseen tilanteeseen. Nyt tehohoidossa on 23 potilasta ja määrä on noussut päivittäin. Pahimmat ennusteet on kuitenkin onneksi vältetty, mutta vuodeosastopotilaiden määrä lisääntyy sekin.

Tällä kuormituksella Hus saa Tuomisen mukaan hoidettua kaikkia velvoitteensa, mutta jos potilaiden määrä lisääntyy, henkilökuntaa joudutaan siirtämään erityisesti tehohoitoon. Tällöin esimerkiksi suunniteltuja leikkauksia joudutaan vääjäämättä siirtämään.

Tuomisen mukaan tehohoitoon joutuu nyt kaiken ikäisiä. Tällä hetkellä tehohoitokuolleisuus on vajaa viidennes. Hän halusi myös ”ihan rehellisesti kertoa sen, että on myös potilaita, jotka kuolevat pääsemättä tai joutumatta teholle”. Teho-osastolle siirretään vain potilaat, joiden ennustetaan hyötyvän tehohoidosta.