Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolissaan siitä, että koronaviruskeskustelu ja poliittiset päätökset ovat keskittyneet rajoituksiin, mutta terveydenhuollon kapasiteetista on puhuttu vähän. Hän kommentoi asiaa Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Lehtonen muistuttaa, että toiminnassa on kaksi osaa: koronahuippua on pyrittävä hillitsemään, mutta myös luotava riittävä kapasiteetti terveydenhuoltoon.

– Tämähän ei tule olemaan mikään päivän tai parin viikon juttu tämä koronaepidemia, vaan tässä hyvin todennäköisesti joudutaan tämän ongelman kanssa kamppailemaan kuukausia, ehkä jouluun saakka, Lehtonen sanoi Ylelle maanantaina.

Lehtonen varoitti, että muita potilaita ei voida jättää hoitamatta, vaan Suomessa on ”aidosti sellainen tilanne päällä”, jossa kapasiteettia joudutaan lisäämään ja se vaatii rahoitusta, henkilökuntaa ja toiminnan järjestelemistä.

Jos näin ei tehdä, Lehtosen mukaan kuolleisuutta koituu paitsi koronaviruksesta myös muista sairauksista, joita tavallisesti terveydenhuollossa hoidetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee vakuutti A-studiossa, että tilannetta seurataan laajassa yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa, annetaan kansallisia ohjeita ja pyritään valmistautumaan. Hän korosti, ettei sellaisilla paikkakunnilla, joissa ei vielä ole koronapotilaita, ole mitään syytä ajaa alas perustoimintoja ja on todella tärkeää huolehtia hoidosta niin, etteivät ei-kiireelliset tapaukset muutu kiireellisiksi, kun korona alkaa viedä resursseja.

Sillanaukee kertoi ohjelmassa myös, että Suomen huoltovarmuuskeskus avaa varastonsa.

– Tämä päivä on historiallinen päivä. Kyllä tämä määräys on annettu, ja sosiaali- ja terveysministeriön määräys tarvitaan siihen, että huoltovarmuusvarastot aukeavat. Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle, Sillanaukee sanoi Ylellä.

– Jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia maskeja, suojaimia ja sitten satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt käytössä meidän kenttäämme varten. Eivät ne tule loppumaan.