Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) pilotoi uusia hoitopolkuja synnyttäneille naisille ja heidän perheilleen.

Pilotissa perhe saa aiempaa enemmän tukea sairaalasta kotiutumisen jälkeen: kotikäyntejä ja puheluita on lisätty. Se tuo tukea ja turvaa ensimmäisiin hetkiin kotona vauvan kanssa.

Pilotti alkaa tietyissä Husin neuvoloissa tammi-helmikuussa 2022, ja ensimmäiset asiakkaat ovat synnyttämässä maalis-huhtikuussa 2022.

Pilottiin valittaville on luotu yhdessä kriteerit, koska pilotissa sairaalahoitoaika on lyhyt, Husin tiedotteessa kerrotaan.

Jos synnyttänyt tai vastasyntynyt tarvitsee yli 36 tuntia kestävää sairaalaseurantaa tai hoitoa, ei pilottilinjoilla voi kotiutua. Siksi odottajalla ei voi olla esimerkiksi sairautta tai lääkitystä, joka aiheuttaa yli 36 tuntia kestävää seurantarvetta vastasyntyneelle.

Pilottineuvoloiden terveydenhoitajat etsivät mukaan odottajia raskausviikoilta 30–32 tammikuusta alkaen. Pilotin tukena on uusi Vauvamatkalla-digihoitopolku.

Terveydenhoitaja arvioi neuvolassa asiakkaan kanssa loppuraskauden aikana, mikä hoitopolku olisi odottajalle sopivin. Vauvan syntymän jälkeen sairaalassa arvioidaan, voidaanko suunnitelmassa pysyä.