Uudenmaan sote-uudistus huolettaa maan suurinta sairaanhoitopiiriä, Husia. Toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan joillakin lääketieteen erikoisaloilla hoitojen laatu saattaisi heikentyä.

Lisäksi uhattuna olisi kansalaisten yhdenvertaisuus. Pahimmillaan potilaan saama hoito voi riippua siitä, missä maakunnassa hän asuu, uskoo Tuominen.

Husin rapautuminen johtuisi Tuomisen mukaan tulevan soten lainsäädännöstä, jossa Husilla ei olisi järjestämisvastuuta.

Järjestämisvastuu tarkoittaa, että Hus tuottaa tai tilaa palvelut sekä päättää mitä palveluita potilaat saavat. Järjestämisvastuun sijaan Hus tarjoaisi hoitoa jollakin muulla perusteella, kuten tilaaja–tuottaja-mallilla.

– Hallitus aikoo ratkaista asian kahden viikon sisällä, eikä meille haluta jostain syystä antaa järjestämisvastuuta. Krista Kiuru oli Husissa puhumassa keskiviikkona. Hän uumoili, että järjestäminen kirjataan maakuntien vastuulle ja Husin rooli kirjataan jotenkin muuten, sanoo Tuominen Talouselämälle.

Maanantaina Husin hallitus esitti virallisen kannanoton, jossa se vaati järjestämisvastuun kirjaamisesta lakiin. Tämä olisi poikkeus tulevassa sotessa, jossa järjestämisvastuu on annettu maakunnille. Toisaalta Hus olisi muutenkin poikkeus, sillä muut maakunnat järjestävät itse suurimman osan erikoissairaanhoidostaan. Lisäksi Helsinki on saamassa erityisaseman.

Tuominen pelkää, että jos järjestämisvastuuta ei ole, niin maakunnat, joille Hus tuottaa erikoissairaanhoitoa, ryhtyvät säästämään potilaiden saamasta hoidosta. Kalliita ovat esimerkiksi syöpähoidot.

Helsingin Sanomissa Juha Tuominen ilmoitti, ettei Husissa voi olla erilaisia jonoja rintasyöpäpotilaille.

– Monessa sairaanhoitopiirissä on jo nyt taloudellisia haasteita. Silloin on ymmärrettävää, että ryhdytään etsimään säätöjä. Se voi tapahtua vaikkapa niin, että potilaita ohjataan Husiin Uudenmaan maakunnista erilaisin kriteerein, vaikka se ei lainmukaista olekaan. Hus on 20 vuoden aikana lisännyt uusimaalaisten yhdenvertaisuutta. Olisi kummallista, että siitä pakitetaan, sanoo Tuominen.

Uudenmaan maakuntien lisäksi ongelma heijastuisi Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson niihin potilaisiin, joiden vaativista hoidoista vastaa Hus. Lisäksi Hus hoitaa valtakunnallisesti kaikkein haasteellisimmat tapaukset, kuten elinsiirrot.

Yhdenvertaisuuden lisäksi hoidon laatu saattaa laskea.

– Uudenmaan maakuntiin tulee sotekeskuksia. Vaarana on, että ne ottavat hoitaakseen tehtäviä, jotka ovat olleet Husin vastuulla, kuten jotkin Lastensairaalassa annetut hoidot. Hoitojen tulokset, niin lievien kuin vakavien sairauksien, kuten leukemian kohdalla, ovat parhaat Suomessa. Laatu perustuu siihen, että hoidot on keskitetty. Jos järjestämisvastuuta ei ole, lähtevät nämä synergiahyödyt purkautumaan, sanoo Tuominen.

Osa Husin hallituksen jäsenistä uskoo, että lainsäädännössä on kyse valtapelistä Uudenmaan kuntien ja Husin välillä. Tilaaja–tuottaja-mallissa tilaajalla on usein enemmän valtaa kuin tuottajalla.

Mutta joutuisivatko kansalaiset eriarvoiseen asemaan?

Kuntaliiton hallintoylilääkärin mukaan suomalaiset saavat samanlaista hoitoa riippumatta kotikunnasta tai sen taloudellisesta asemasta.

– Hoitoa ohjaavat esimerkiksi Käypä hoito suositukset sekä STM:n Palveluvalikoimaneuvoston linjaukset ja Yhtenäiset hoidon perusteet, sanoo Päivi Koivuranta.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt ilmaiseksi käyttöösi,

*

Lue myös: