Hus alkaa nyt kuun vaihteessa julkaista verkkosivuillaan kerran kuukaudessa potilastyytyväisyydestä kertovat NPS-lukunsa (Net Promoter Score). Potilaan kokemuksesta kertovat suosittelulukema voi olla mikä tahansa -100:n ja +100:n välillä.

NPS-lukua mitataan kysymyksellä: ”Kuinka todennäköisesti suosittelisit sairaalaamme tai yksikköämme ystävillesi tai perheellesi, jos he tarvitsisivat samankaltaista hoitoa tai tutkimusta?”

– Asiakas- ja potilastyytyväisyys on tärkeä laatumittarimme, jonka perusteella pyrimme kehittämään toimintaamme. Nyt kaikilla on mahdollista seurata suositteluindeksiämme, Husn laatuylilääkäri Sanna-Maria Kivivuori kertoo tiedotteessa.

Hän paljasti samalla, että Hus aikoo jatkossa julkaista joitakin muitakin laatumittareitaan.

Oikotie entistä laadukkaampaan hoitoon.

NPS-lukujen julkaiseminen on muutos toimintakulttuurissa. Potilaiden tyytyväisyys hoitoon ei aikaisemmin ole ollut näin läpinäkyvästi esillä.

Herätti hämmästystä, kun neurokirurgian erikoislääkäri, LT Miikka Korja Husista julkisti vuonna 2019 leikkaustuloksiaan kaikelle kansalle Hyksin Oy:n sivuilla netissä.

– Lokikirjani mukaan leikkauskomplikaatioiden määrä on hyvin vähäinen, Korja kirjoitti.

Hänen arvionsa leikkaustensa tasosta ei perustunut vain henkilökohtaiseen kompli­kaa­tio­kirjan­pitoon, vaan ainakin kaularankaleikkauksista oli käytössä kansalliseen kaularankarekisteriin kertyneet tiedot potilaiden raportoimista leikkaustuloksista.

Mediuutisissa kerrottiin tuolloin, että Korja piti tulosten raportointia oikotienä entistä laadukkaampaan hoitoon.

Myös Hus perustelee NPS-lukujen julkaisemista tavoitteella parantaa potilaan hoitoa ja panostaa hoidon korkeaan laatuun.

Hus kertoi, että sen päivystyksen NPS oli maalikuussa +52 ja muiden hoitoyksiköiden +72. Se tarkoittaa, että toiminnassa on saavutettu asetettu tavoite, tosin juuri ja juuri.

– Tavoitteena päivystyksen NPS-luvuksi Husissa on +50 ja muiden hoitoyksiköiden +70, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Kansainvälisesti vertailtuna esimerkiksi Yhdysvaltojen sairaaloista Mayo Clinic ilmoittaa verkkosivuillaan NPS-luvukseen +5 ja Cleveland Clinic +51.