Hus siirtää osan suunnitelluista investoinneistaan myöhemmäksi, koska jäsenkuntien talous ei kestä kaikkia isoja investointeja eikä sairaanhoitopiiri halua rahoittaa hankkeita lainarahalla.

- Rakennusprojekteja lykätään kautta linjan. Teknisiä korjauksia tehdään, mutta uusien projektien aloitus siirtyy, investointijohtaja Anne Priha selvittää.

Muun muassa Espoon Jorvin sairaalan päivystyslaajennukselle kaavaillaan vuoden lisäaikaa ja Naistenklinikan lisärakennuksen aloitusta siirretään muutamalla kuukaudella.

- Näin säädämme rahoitustarvetta vuositasolla. Lyhyet viivästykset eivät kaada rakennushankkeille asetettuja toiminnallisia tavoitteita, Priha sanoo.

Henkilöstöön investointiohjelman kiristys ei vaikuta. It-hankinnoissa Hus lykkää esimerkiksi palkkajärjestelmäprojektia, mutta potilastyössä tarvittavia laitteita hankitaan suunnitellusti.

Alkuperäistä investointiohjelmaa vuosille 2012-2014 karsitaan 110 miljoonan euron edestä. Prihan mukaan ohjelmaan kirjatut tarpeet ovat olleet perusteltuja, mutta kohtuulliset lykkäykset eivät ole kokonaisuuden kannalta iso ongelma.

Lastensairaaloiden kohtalo puntarissa

Kahden vanhan lastensairaalan, Lastenklinikan ja Lastenlinnan, kohtalo selviää vielä tänä vuonna, kun uuden lastensairaalan rakentamisesta päätetään.

Lastenklinikassa ei lähitulevaisuudessa tehdä kuin välttämättömiä korjaustöitä. Investointiohjelmasta napsaistiin pois rahoitus erilaisille tilajärjestelyille, koska selvitystyö mahdollisen uuden lastensairaalan rakentamiseksi on kesken.

Toimitusjohtaja Aki Lindén arvioi, että huonokuntoinen Lastenlinnan rakennus laitetaan myyntiin, sillä hänen mukaansa peruskorjattunakin se kelpaisi vain toimistotyöhön. Lastenklinikan rakennusta voisi hyödyntää ainakin osittain sairaalakäytössä.

Uuden lastensairaalan rakentaminen maksaisi noin 100-150 miljoonaa euroa.