Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuvat voivat ottaa käyttöönsä Koronabotin, jonka kautta on mahdollista varata aika koronavirusnäytteenottoon, Hus tiedottaa.

Botti otettiin käyttöön jo keväällä, mutta nyt palveluun on lisätty mahdollisuus ajanvaraukseen Uudellamaalla. Helsinkiläisten itsepalvelukanavana toimii edelleen Omaolo, jonne Koronabotti ohjaa alueella asuvat.

Koronabotin avulla käyttäjä voi syöttää palveluun oireensa ja altistumistietonsa, joiden pohjalta näytteenoton tarpeellisuus arvioidaan. Botin avustuksella käyttäjä voi varata itselleen sopivan ajan näytteenottopisteeseen sekä täyttää esitietolomakkeen.

Toistaiseksi Koronabottia voi käyttää vain testiin saapuva henkilö itse, mutta palveluun on tulossa madollisuus koronatestin varaamiseksi esimerkiksi lapselle. Ajanvaraukseen käyttäjä tarvitsee pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Palvelun kautta asioinut henkilö saa vahvistuksen näytteenottoajasta ja tulo-ohjeet tekstinviestin välityksellä. Myös näytevastaukset saapuvat tekstiviestillä.

Tiedotteessa kerrotaan, että tulokset näkyvät Omakannassa viiveellä, varsinkin jos tulos on negatiivinen. Positiivisessa tuloksessa tartuntatautiyksikön tartunnanjäljittäjä soittaa sairastuneelle.

– Toivomme, että koronabotin itsepalveluajanvaraus vähentää ruuhkia puhelinpalveluissa, vastuualuejohtaja Sirpa Arvonen Hus Tietohallinnosta kertoo tiedotteessa.

Palvelun toteutuksesta ovat vastanneet Husin Epidemiologinen yksikkö sekä Hus Tietohallinnon Sähköiset asiointipalvelut.

Juttua korjattu 11.9.2020 15:24. Hus oli kääntynyt virheellisesti Helsingin yliopistolliseksi sairaalaksi.