Husin alueella aletaan taas tehdä osaa lapsettomuushoitoihin kuuluvista toimenpiteistä. Hus lopetti maaliskuussa lapsettomuushoidot väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi. Epidemiatilanne Husin alueella on tällä hetkellä kuitenkin vakaa ja hoitoja voidaan jatkaa.

Aluksi käynnistetään ovulaatioinduktio- ja inseminaatiohoidot sekä pakastettujen alkioiden siirrot niille potilaille, jotka eivät kuulu vakavan covid-19-taudin riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi diabeetikot, verenpainetautia sairastavat tai immunosuppressiivista lääkitystä käyttävät potilaat. Koeputkihedelmöityshoitoja ei toistaiseksi ole mahdollista aloittaa millekään potilasryhmälle.

– Ennen kun voimme aloittaa hoidot, arvioimme jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti, onko hoidon aloittaminen turvallista. Jos potilaalla on hoitojen aikana koronavirustartuntaan viittaavia oireita, joudumme valitettavasti keskeyttämään hoidon, Husin lisääntymislääketieteen yksikön apulaisylilääkäri Varpu Ranta kertoo.

Tämänhetkisen tiedon mukaan raskaus ei lisää riskiä koronavirustartuntaan. Tartunta ei näyttäisi myöskään aiheuttavan haittaa raskaudelle. On kuitenkin huomioitava, että tietoa koronaviruksen vaikutuksista on toistaiseksi kertynyt vain vähän.

– Keskenmenoriski ei näytä lisääntyvän, eikä lisääntymistä sikiön kehityshäiriöiden määrässä ole todettu. Viruksen siirtymisestä sikiöön ei ole varmaa näyttöä.

Koska koronavirusepidemian tilanne Suomessa elää edelleen päivittäin, linjaukset voivat muuttua nopeasti. Husin lisääntymislääketieteen yksikkö seuraa tiiviisti kansainvälisiä lapsettomuushoitojen hoitosuosituksia, ja tiedottaa toimintansa muutoksista hoidossa oleville potilaille digihoitopoluilla ja Husin verkkosivuilla. Yksikkö ottaa vastaan lähetteitä normaalisti.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.