Helsingin Meilahteen Haartmaninkadulle avautuu Husin, Helsingin yliopiston ja kaupungin yhteinen hanke, laajasti palveleva Suu- ja hammaskeskus.

– Se on Suomessa ainutlaatuinen suun terveydenhuollon sekä hammaslääketieteen koulutuksen ja tutkimuksen kokonaisuus, suun erikoishoitoa johtava ylihammaslääkäri Marja Noponen sanoo tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun suun erikoishoidon yksikkö aloittaa Suu- ja hammaskeskuksessa 9. kesäkuuta. Pikku-Huopalahdesta siirtyvä yksikkö palvelee pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Kauniaisten sekä Kirkkonummen asukkaita.

Yksikön palveluihin kuuluu esimerkiksi kirurgiaa, iensairauksien hoitoa ja lasten hammashoitoa. Asiakkaaksi tullaan hammaslääkärin lähetteellä.

– Suun erikoishoidon palvelut saavat hienot puitteet toimia. Suu- ja hammaskeskus sekä Meilahden sairaala-alue tarjoavat hyvät mahdollisuudet eri toimijoiden yhteistyöhön, kertoo Marja Noponen sanoo.

Husin suu- ja leukakirurgian poliklinikka aloitti toimintansa tiloissa jo huhtikuussa, ja uusien tilojen ansiosta poliklinikalle on voitu lisätä toimenpideaikoja.

Uusissa tiloissa on toimenpidehuoneet kevyille toimenpiteille. Lähellä sijaitsee Silmä-korvasairaala, jossa on suu- ja leukakirurgian vuodeosasto ja toimenpidehuone, sekä Meilahden sairaala, johon on keskitetty vaativampaa hoitoa tarvitsevat potilaat.

Keskus kokoaa yhteen hammashoidon palveluja ja osaamista kiireettömästä hoidosta päivystykseen, erikoishoitoon ja kirurgiaan. Tiloissa myös koulutetaan tulevia hammaslääkäreitä.

Yliopiston tiloihin tulee simulaatiolaitteita, joilla opiskelijat voivat opetella toimenpiteitä.

Husin suusairauksien opetus- ja hoitoyksikön potilastoiminta alkoi uusissa tiloissa eilen maanantaina 24. toukokuuta.

– Tilojen käyttö on suunniteltu opetustoimintaa varten yhdessä henkilökunnan ja hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa, kertoo Helsingin yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelman johtaja Jaana Rautava tiedotteessa.

Uusista tiloista löytyy moderni kolmiosainen klinikkasali, jossa on 36 hoitopistettä, 5 vastaanottohuonetta ja yksi toimenpidehuone. Jokaisessa hoitopisteessä on röntgenlaite. Tarvikkeet on keskitetty yhteen paikkaan, mikä helpottaa merkittävästi 150 opiskelijan työtä.

Yliopiston tiloihin on tulossa myös uusia simulaatiolaitteita, joilla opiskelijat voivat opetella toimenpiteitä. Tämä parantaa potilasturvallisuutta.

– Muutto Meilahden kampukselle parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia tutustua suusairauksien erikoissairaanhoitoon. Lisäksi yhteistyö Husin, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin suun perusterveydenhuollon välillä sujuvoituu, Husin Suu- ja leukasairauksien linjan linjajohtaja, ylilääkäri Risto Kontio sanoo.

– Perusterveydenhuollon potilaat ovat samassa rakennuksessa, jolloin kliinistä hoitoharjoittelua voidaan hajauttaa Suu- ja hammaskeskuksen sisällä.

Lue myös:

Suu- ja hammaskeskukseen siirtyy Helsingin kaupungin hammashoitoa. Meilahden hammashoitolan palvelut ovat tiistaista 8. kesäkuuta alkaen Haartmaninkadulla. Toiminta nykyisessä Meilahden hammashoitolassa päättyy.

Suu- ja hammaskeskuksessa sijaitsee myös kaupungin hammashoidon uusi päivystyspiste 14. kesäkuuta alkaen. Se palvelee arkipäivinä kello 8-15. Samalla kiireellinen hammashoito Kalasatamassa lakkaa. Kiireellinen hoito Myllypuron hammashoitolassa jatkuu Meilahden rinnalla normaalisti.

– Uudet tilat mahdollistavat tehokkaammat ja sitä kautta nopeammat palvelut. Tästä hyötyvät erityisesti päivystysasiakkaat, mutta myös esimerkiksi asiakkaat jotka tarvitsevat tavallista enemmän hoitoa, sanoo vastaava hammaslääkäri Nina Erno-Ustinov, joka johtaa Suu- ja hammaskeskuksessa kaupungin kiireetöntä ja kiireellistä hoitoa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.