HUS on ottanut toukat mukaan haavojen hoitovalikoimaan. Ensimmäiset kokeilut on tehty Jorvin sairaalassa, ja kokemukset ovat lupaavia.

Toukkia on käytetty haavojen hoidossa maailmalla tuhansia vuosia, mutta Suomeen hoito on saapunut vasta muutama vuosi sitten. Lapin keskussairaalassa hoidosta on tullut jo rutiinia.

Toukkahoidot jäivät aikoinaan penisilliinin varjoon. Ajan mittaan kuitenkin kehittyi antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, joiden aiheuttamien vaikeiden haavatulehdusten hoitoon tepsivät vain toukat. Viime vuosina toukkia on käytetty nimenomaan hankalien ja kroonisten haavojen hoidossa menestyksekkäästi.

Toukkien parantava vaikutus perustuu siihen, että päästyään haavan pinnalle ne alkavat erittää sylkeä. Sylki liuottaa haavassa olevaa kuollutta kudosta, jota toukat käyttävät ravinnokseen. Samalla toukat imevät kuolleessa kudoksessa olevat bakteerit ja sulattavat ne.

Toukat pystyvät parantamaan sitkeitä, jopa MRSA-bakteerin aiheuttamia haavatulehduksia. Toukkien erittämällä syljellä on lisäksi solujen kasvua edistävä taipumus. Terveeseen kudokseen niiden sylki ei vaikuta.

Nykyaikaisessa toukkahoidossa käytettävät toukat kasvatetaan steriileissä laboratorioissa. Toukkien laadunvalvonta on tiukkaa, ja haavanhoitoon käytetään vain kultakärpäsen toukkia.

Toukat laitetaan haavaan teepussia muistuttavassa harsopussissa, jonka jälkeen haava peitetään sidetaitoksilla. Haava tarkistetaan päivittäin ja hoitoa jatketaan enimmillään 5 päivää. Se ei ole potilaalle kivuliasta.

Toukkahoito sopii myös potilaille, jotka ovat liian heikossa kunnossa kirurgisia toimenpiteitä varten, erityisesti vanhuksille ja diabeetikoille. Toukkahoito soveltuu myös kotihoidoksi, koska hoito on hyvin yksinkertaista. Leikkaussalia tai suurta hoitaja- tai kirurgimäärää ei tarvita.

Vielä toistaiseksi toukkahoidon kustannukset ovat samaa luokkaa kuin muiden haavanhoitokeinojen. Hoidon valtti on kuitenkin nopeus.