Britanniassa koronaviruksen uusi variantti leviää hurjaa vauhtia. Uusi versio tarttuu viranomaisten arvion mukaan 70 prosenttia herkemmin kuin koronan aiempi muoto. Kyseessä on kuitenkin vasta arvio.

Aiemman, Suomessa ja muissa länsimaissa vallitsevan version nimi on D6114G. Uuden version nimi on B117. Rakkaalla lapsella on toinenkin nimi, VUI-202012/01.

– Herkempi tarttuvuus on huolestuttava piirre, mutta tiedot ovat vielä alustavia. Emme tiedä, onko tämä variantti todella paljon tarttuvampi vai onko tällä viruslinjalla vain ollut hyvä säkä, eli onko se päässyt mukaan erittäin tehokkaisiin tartuntaketjuihin, sanoo Helsingin yliopiston virologian osaston professori Olli Vapalahti.

Vapalahden mukaan uusia variantteja löydetään paljon Britanniassa. Siellä potilailta löydettyjen virusten geeniperimä kartoitetaan huomattavasti useammin kuin esimerkiksi Suomessa. Geeniperimän kartoitusta kutsutaan sekvensoinniksi.

Lehtitietojen mukaan Lontoossa jo 60 prosentilla koronapotilaista on B117-versio. Viranomaisten mukaan uuden version elinvoimaisuudesta kertoo sekin, että B117 on vauhdilla syrjäyttämässä muita versiota samalla kun epidemia on kiihtynyt ja Britannissa on käytössä ankaria rajoitustoimia.

Mutaatiot kohdistuvat piikkeihin, joilla virus tarttuu isäntäsoluihin.

– Britannian jälkeen sekvensointia tehdään eniten Tanskassa ja Hollannissa. Uusia variantteja löydetään siellä, missä sekvensoidaan paljon, sanoo Vapalahti.

Molemmista maista on löydetty B117-tapaus. Tämä voi olla merkki siitä, että uusi viruskanta on jo levinnyt laajalti myös Manner-Euroopassa. Hollannissa ja Tanskassa on jo BBC:n mukaan aloitettu näiden tapausta jäljittäminen ja tartuntaketjun analysointi. Lisäksi B117-tapaus on löydetty myös Australiasta.

BBC:n haastattelussa Norwichin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan korona-asiantuntija Paul Hunter arveli, ettei matkustuskielto ole kovin tehokas toimenpide.

– Laajamittaiseen leviämiseen tarvitaan vain yksi tai kaksi tapausta. Matkustuskiellot vain hidastavat leviämistä joillakin viikoilla, Hunter totesi.

Tämänhetkisen olettamuksen mukaan B117 ei aiheuta useammin vakavia tautimuotoja kuin Suomessakin eniten levinnyt D6114G. Rokotteiden oletetaan vaikuttavan tähän muotoon yhtä hyvin kuin koronan muihinkin muotoihin. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Suomessa tätä tautimuotoa ei vielä ole löytynyt. Vapalahti kuitenkin muistuttaa, että ”absence of evidence is not evidence of absence”. Se, että uutta versiota ei ole löytynyt Suomesta, ei tarkoita, että sitä ei ole Suomessa.

Vapalahden mukaan sekvensoinnin merkitys kasvaa, kun viruksesta tulee uusia, ärhäkämpiä muunnoksia.

– Meidän laboratoriossamme tehdään sekvensointia, emmekä mekään tee sitä kansanterveystoimintana. En tiedä, että sekvensointia tehtäisiin muualla (Suomessa), Vapalahti sanoo.

Viruksen nopeampi leviäminen tarkoittaa todennäköisesti myös kovempia ja pidempään kestäviä rajoitustoimia.

Pitäisikö matkustuskieltoa laajentaa koskemaan Hollantia ja Tanskaa?

– Nyt kannattaa odottaa varmaa tietoa ja toimia sen mukaan, Vapalahti sanoo.