Tampereen ammattikorkeakouluun on avattu uusi, sosiaali- ja terveysalan toimijoille ja palveluntarjoajille suunnattu Sote Virtual Lab (Virtual Lab for Social and Health Care). Se on yrityksille, palveluntuottajille, tutkijoille, opettajille ja korkeakouluyhteisön opiskelijoille suunnattu uudenlainen kehittämisympäristö, jossa voi tähdätä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalaan.

− Yksilöllisten, käyttäjäystävällisten ja älykkäiden terveyden ja hyvinvoinnin etä- ja digipalveluiden tarve kasvaa koko ajan, sanoo Labin toiminnasta vastaava kehittämispäällikkö Tarja Heinonen.

Sote Virtual Labissa tutkitaan ja sovelletaan asiakaslähtöisiä teknologioita eli huomispäivän digitaalisia ratkaisuja terveydenhuoltoon, toimivaan kotiympäristöön, kuntoutukseen, sähköisiin etäpalveluihin ja liikkuviin terveydenhoitopalveluihin

− Kasvatamme digitaalisiin lähipalveluihin liittyvää uutta osaamista, sanoo vararehtori Kirsi Viskari.

Samalla on tarkoitus luoda yrityksille liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia.

Sote Virtual Lab on moneen muuntuva fyysinen tila. Sen keskiössä on immersiivinen Igloo-sylinteri.

– Siellä voidaan jopa kymmenen käyttäjää kerrallaan ympäröidä 360-videoilla. Voimme tutkia ja kehittää muun muassa immersiivisiä palvelukonsepti- ja opetussisältöjä ja 180 asteen etäyhteyksiä Virtual Labin eri toimijoiden välillä, Heinonen sanoo.

Labissa on tällä hetkellä esillä reilun parinkymmenen teknologiayrityksen tuotteita, kuten virtuaalilaseja, mobiilirobotteja, erikokoisia droneja, taikaseinä, vibroakustinen säkkituoli, eksoskeleton, liikuntalaatta, soiva kelo, liikeanalyysilaitteisto, kehonkoostumusanalysaattori, voimamittari ja unianturi.

Labin suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty Tampereen ammattikoulun (Tamk) henkilöstön monialaista asiantuntijuutta.

− Tämä on Tamkin strategista ydintekemistä parhaimmillaan ja pohjaa omaan rahoitukseemme, Viskari sanoo.

Tampereen ammattikorkeakoulu on osa Tampereen korkeakouluyhteisöä, joka aloitti toimintansa vuoden 2019 alusta.