Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälineitä koskeva esitutkinta on siirretty syyteharkintaan, Keskusrikospoliisi tiedottaa.

Päättynyt esitutkinta liittyy kauppoihin, jossa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajalta koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia.

Poliisin mukaan esitutkinnassa epäillään kahta henkilöä törkeästä petoksesta.

”Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja”, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista sanoo tiedotteessa.

Esitutkinnan aikana on poliisin tiedotteen mukaan takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.

Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta syyttäjä on poliisin esityksestä tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.

Loppukeväästä syyteharkintaan siirtyi HVK:n sisäistä toimintaa suojainhankinnoissa koskeva esitutkinta. Keskusrikospoliisin kirjaamista HVK:n suojavälinekauppoihin liittyvistä rikosilmoituksista törkeää petosta koskeva esitutkinta on viimeinen.

Juttua muokattu 10.8.21 klo 18.14: Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta.

Lue seuraavaksi: