Ison-Britannian terveysministeri Matt Hancock kertoo pitävänsä äärimmäisen huolestuttavana Etelä-Afrikassa havaittua koronaviruksen muunnosta. Hancockin mukaan Etelä-Afrikan muunnos on jopa suurempi huolenaihe kuin Britanniassa jylläävä versio.

Britanniassa harkitaan valtakunnallisten rajoitusten kiristämistä entisestään, sillä uuden virusmuunnoksen aiheuttama epidemiatilanne on yltymässä pahemmaksi kuin alkuperäinen kevään 2020 korona-aalto. Samaan aikaan ministeri Hancock kuitenkin varoittaa jo uudesta uhasta, sanomalehti The Guardian ja yleisradioyhtiö BBC kertovat.

– Olen äärimmäisen huolestunut tästä Etelä-Afrikan variantista. Siksi päätimme rajoittaa Etelä-Afrikan lentoja ja liikennettä ja kehotimme kaikkia siellä olleita eristäytymään, Hancock kertoi Today-ohjelmassa viitaten Britannian joulunaikaisiin toimiin.

– Tämä on todella merkittävä ongelma, jopa suurempi huoli kuin Britannian uusi muunnos.

Hancock kertoi puhuneensa jouluna Etelä-Afrikan kollegansa kanssa. Etelä-Afrikalla, kuten Britannialla, on valmius tutkia viruksen perimää hyvin laajalti, ja siksi he Hancockin mukaan ”tietävät, että heillä on ongelma”.

Hancockin suuren huolen syy jäi haastattelussa osin ilmaan, mutta kuten Britanniassa, myös Etelä-Afrikassa viruksen uusi muunnos on levinnyt vauhdilla ja sen uskotaan olevan herkemmin leviävä kuin aiemmat koronavariantit. Brittimediassa kerrotaan, että Hancockin sanojen taustalla on erityisesti tutkijoiden huoli siitä, että nykyiset koronarokotteet eivät välttämättä toimisi Etelä-Afrikan muunnokseen.

– Erään hallituksen tieteellisen neuvonantajan mukaan Matt Hancockin ”äärimmäinen huoli” Etelä-Afrikan variantista johtuu siitä, että he eivät ole yhtä varmoja rokotteen toimivuudesta sitä vastaan kuin Britannian muunnoksen tapauksessa, taustoittaa ITV:n toimittaja Robert Peston.

Aiheesta tviittaa myös Edinburghin yliopiston kansanterveyden professori Devi Sridhar.

– Meidän tulisi testata lentokentillä ja ottaa käyttöön todelliset karanteenikäytännöt. Etelä-Afrikan variantti huolestuttaa erityisesti, koska osa tutkijoista on epävarmoja, toimiiko rokote sitä vastaan. Mitä enemmän virus kiertää maailmalla, sitä enemmän mutaatioita syntyy, hän kirjoittaa.

Myös Suomessa on todettu sekä Britannian että Etelä-Afrikan muunnosta: brittivarianttia ainakin 17 henkilöllä ja eteläafrikkalaista versiota yhdellä.

– Virusmuunnos on erittäin vakava asia. Näyttää siltä, että se tarttuu herkemmin ja myös eri ikäryhmiin kuin olemme tähän asti tottuneet. Se kyllä asettaa meidän nykyisenkin koronastrategian uuteen valoon, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi sunnuntaina väläyttäen rajoitusten kiristämisen mahdollisuutta.