Ibuprofeenin käyttö alkuraskaudessa saattaa heikentää syntyvän tyttären hedelmällisyyttä myöhemmin elämässä.

Aikaisemmin ibuprofeenia on pidetty alkuraskauden aikana suhteellisen turvallisena tulehduskipulääkkeenä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Heli Malm Hyksin Teratologisesta tietopalvelusta.

Ranskalaistutkimus kyseenalaistaa totutun käsityksen.

– Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Tietääkseni aikaisemmin tulehduskipulääkkeiden tutkimuksessa ei ole otettu ihmissikiöltä munasarjakudosta ja katsottu tulehduskipulääkkeen vaikutusta siihen, Malm sanoo.

Munasarjakudos saatiin 185 abortoidulta 7–12 viikkoa vanhalta tyttösikiöltä. Kudos altistettiin ibuprofeenille kahdeksi, neljäksi tai seitsemäksi päiväksi.

Ibuprofeenia käytettiin pieninä pitoisuuksina eli samanlaisina kuin mitä normaalisti lääkettä käytettäessä kulkeutuu istukan läpi sikiöön.

Human Reproduction -tiedelehdessä julkaistu tutkijoiden artikkeli Ibuprofen is deleterious for the development of first trimester human fetal ovary ex vivo kertoo, että ibuprofeiini aiheutti varhaisessa kehitysvaiheessa olevalla sikiöllä muutoksia munasarjojen solujen määrässä.

Niitä tuhoutui normaalia enemmän. Myös munasolujen aiheiden määrä väheni, tutkijoiden mukaan dramaattisesti.

– Jo kahden päivän altistuminen ibuprofeenille alkuraskauden aikana aiheutti näitä muutoksia.

Suurin osa niistä palautui, kun altistus loppui.

Malm näkee ranskalaisten esiin tuomassa ilmiössä selvää lisätutkimuksen tarvetta.

– Tutkittuja sikiöitä oli eri altistusryhmissä lopulta kuitenkin aika pieni määrä ja tuloksissa oli ristiriitaisuutta.

Hän viittaa siihen, ettei ilmiötä havaittu, kun ibuprofeenia annettiin hyvin suuria pitoisuuksia.

– Se ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että löydös on merkittävä – mutta pistää miettimään mekanismia ilmiön taustalla. Emme tunne sitä.

Teratologinen tietopalvelu neuvoo soittajia raskauden aikaisen lääkityksen kysymyksissä. Muuttaako ranskalaistutkimus ibuprofeenin Malmin suosituksia soittajille?

Ei varsinaisesti.

Malmin mukaan ibuprofeeni on jatkossakin ensisijainen valinta, kun on kyse odotusajan tulehduskipulääkkeistä.

Tulehduskipulääkkeitä ei kuitenkaan pidä käyttää toistuvasti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jo vuosikymmeniä on tiedetty niiden voivan vaikuttavaa haitallisesti sikiön verenkiertoon ja munuaisten toimintaan loppuraskauden aikana.

Kaikista raskausajan kipulääkkeistä ensisijainen on edelleen parasetamoli, vaikka silläkin on eläinkokeissa todettu haitallista vaikutusta munasarjojen kehitykseen sikiökaudella.

– Varovaisuus on kuitenkin paikallaan. Ohjeemme on, että edes turvallisena pidettyjä kipulääkkeitä ei pidä käyttää ilman selvää tarvetta.

Julkaisemme uudelleen Mediuutisissa aiemmin julkaistuja, luetuimpia juttujamme. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 26.03.2018.