Tänään ratkeaa saadaanko kunta-alan työmarkkinavääntö vihdoin maaliin. Kunta-alalla saavutettiin myöhään eilen neuvottelutulos.

Kuntatyönantajan työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan kunta-alalla on syntynyt neuvottelutulokset kaikilla sopimusaloilla.

Kunta-alan neuvottelut ovat olleet pitkät ja vaikeat.

– Huh, huh, olihan synnytys, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen neuvottelutulokseen pääsemistä.

Kunta-alan eri osapuolten hallinnot käsittelevät neuvottelutulosta tänään. JHL:n mukaan neuvottelutulos sisältää yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, kiky-tuntien poistumisen ja sote-sopimuksen.

Vääntö sote-sopimuksesta on ollut yksi kunta-alan neuvottelujen isoista kysymyksistä.

Kunta-alan neuvotteluja on käyty keskellä koronapandemiaa ja pahenevaa talouskriisiä. Kuntien talousnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin karut.

Ennen vappua neuvottelut ajautuivat pahaan solmuun, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuesitys kunta-alalle ei tullut hyväksytyksi.

Neuvottelujärjestö Sote, eli hoitajajärjestöt Tehy ja Super, eivät silloin hyväksyneet ratkaisuesitystä.

Kunta-alan sopimusneuvotteluihin osallistuvat neuvottelujärjestöt JUKO, Sote, Julkisen alan unioni JAU ja KT Kuntatyönantajat.

Nykyisessä taloustilanteessa paineet ratkaisun saamiselle ovat kovat.

Jos ratkaisua ei tänään syntyisi ja neuvottelut näyttäisivät siirtyvän syksyyn, voi olla, että kunta-alalla katsottaisiin voisiko työmarkkinaratkaisu syntyä vielä niin, että kaikki liitot eivät olisi siinä ensi vaiheessa mukana.

Koronapandemian aiheuttama talouskriisi on synkentynyt nopeasti. Asetelma olisi varmasti erittäin vaikea, jos kuntapuolen neuvottelut venyisivät syksyyn.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.