Maisa-palvelun kautta lähetetyt mielenterveysasioita koskevat viestit näkyvät usein yhteensä 40 psykiatriselle sairaanhoitajalle. Helsingin Sanomien haastattelema ammattilainen kertoo, että viestien sisällöstä päätellen asiakkaat luulevat viestien menevän vain lähettäjää hoitavalle ammattilaiselle.
Maisasta lähetetyt viestit näkyvät sairaanhoidon työntekijöille potilastietojärjestelmä Apotin kautta. Helsingin psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen kertoo HS:lle, että työntekijän tulee valita Apotista, näkyvätkö viestit vain hänelle vai koko työryhmälle. Jos viestejä ei ole erikseen asetettu meneväksi vain yksittäiselle työntekijälle, ne näkyvät koko 40-henkiselle työryhmälle.
Viestien sisällöstä käy ilmi, että asiakkaat ovat tarkoittaneet ne vain tutun ammattilaisen luettavaksi, sillä niistä käy ilmi arkaluonteisia tietoja asiakkaan mielenterveystilanteesta ja lähisuhteista. HS:n haastattelema nimetön lähde kertoo myös, että työntekijöiden on käytännössä pakko avata viestit tarkistaakseen, onko viesti tarkoitettu omalle vastuulle. Samalla tulee väistämättä nähneeksi potilaan arkaluonteisia tietoja.
Mikko Tamminen kertoo, että työntekijöitä on ohjeistettu ottamaan käyttöön asetus, joka ohjaa viestit suoraan vain potilaan omalle hoitajalle. Lomalla ollessaan hoitajien tulisi ohjata viestit nimetylle kollegalle.
”Siinä mielessähän tämä ei ole tietoturvaongelma, että ne neljäkymmentä ovat samaa työryhmää ja tuuraavat muutenkin toisiaan”, Tamminen sanoo HS:lle.
Apotti on saanut runsaasti kritiikkiä lääkäreiltä ja hoitohenkilökunnalta.
LUE SEURAAVAKSI: