Kokoomuksen ja SDP:n edustajat ovat eri linjoilla Husin toimitusjohtajan valinnasta, kertoo Helsingin Sanomat.

Husin hallitus asettui maanantaina äänin 11–6 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahlin taakse. Lopullisen valinnan tekee kuitenkin Husin valtuusto 7. lokakuuta.

HS:n mukaan valtuuston suurin ryhmä kokoomus on Bergendahlin kannalla. Toiseksi suurimman valtuustoryhmän, sosiaalidemokraattien, puheenjohtaja Maija Anttila puolestaan kannattaa tehtävään johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä. Mäkijärvi hoitaa väliaikaisesti Husin toimitusjohtajan tehtäviä.

HS:n mukaan sosiaalidemokraatteja vaivaa Bergendahlin tausta kiinteistöjätti Realia Groupin, terveysjätti Mehiläisen ja sen emoyhtiö Ambean johdossa.

HS kertoo, että Ambeaa syytettiin Bergendahlin kaudella vanhusten huonosta hoidosta Ruotsissa. Lisäksi hän johti Mehiläistä silloin kun yritys jäi kiinni veronkierrosta Suomessa ja sai myöhemmin tuomion hallinto-oikeudessa. Bergendahlia ei henkilökohtaisesti ole syytetty mistään.

HS:n mukaan Realian kohdalla meneillään on parhaillaan prosessi markkinaoikeudessa, jossa selvitetään, onko se ollut mukana kartellissa. Realia on kiistänyt syytökset.

Istuvassa valtuustossa kokoomuksella on äänistä takanaan 30 prosenttia, sosiaalidemokraateilla 27 ja vihreillä 23 . Loput äänet jakautuvat pienempien poliittisten ryhmien ja yliopiston kesken.