Yli kolmekymmentä tuhatta 12—15-vuotiasta suomalaista tyttöä ja poikaa sai kaksivalenttisen HPV16/18 -rokotteen kouluvuosina 2007—2008 ja 2008—2009 kaikkiaan 33 paikkakunnalla toteutetussa tutkimuksessa.

Näillä paikkakunnilla asuneiden 22-vuotiaiden ja sitä nuorempien naisten seeruminäytteistä vuosilta 2005—2016 mitattiin vasta-aineita 16:tta HPV-tyyppiä vastaan. Naisten kaikkiaan 8 000 näytettä saatiin äitiysneuvolaseerumikokoelmasta (Finnish Maternity Cohort).

Näin saatiin paikkakuntakohtaisesti luotettava kuva HPV-infektioiden esiintymisestä ennen ja jälkeen tutkimuksellisia rokotusohjelmavaihtoehtoja (tytöt ja pojat, vain tytöt, ei mitään). Vaihtoehtojen vaikuttavuutta on tutkittu vain Suomessa. Tuloksia oli käytettävissä valmisteltaessa THL:n suositusta poikien ja tyttöjen HPV- rokotusohjelman aloittamisesta viime syksynä.

Paikkakunnilla, joilla 20–30 prosenttia pojista ja 50 prosenttia tytöistä sai rokotuksen, HPV16/18 -virustyyppien esiintyminen väheni myös samanikäisten rokottamattomien tyttöjen joukossa syntyneen laumasuojan ansiosta.

Paikkakunnilla, joilla vain tytöt saivat HPV-rokotuksen, ei laumasuojaa syntynyt, eikä HPV-tyyppien esiintyminen rokottamattomilla poikennut verrokkipaikkakunnista, joilla tutkittavat saivat hepatiitti B-virusrokotteen.

— HPV-rokotusohjelma voi laumasuojan ansiosta eradikoida eli hävittää syöpää aiheuttavat virukset nuoresta aikuisväestöstä. Laumasuoja syntyy seksin yhteydessä tarttuvia tauteja vastaan jo matalalla rokotuskattavuudella, kertoo tutkimuksesta vastuussa ollut, Karoliinisen Instituutin vieraileva tutkija Matti Lehtinen tiedotteessa.

— Tutkimukset myös osoittavat, että HPV:n aiheuttamien syöpien eliminointi on mahdollista myös jostain syystä rokotusta vaille jäävien keskuudesta vain, jos sekä tytöille että pojille tarjotaan HPV-rokotus, Lehtinen sanoo.

Lue seuraavaksi: