Suomessa noin 70 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen. Rokotuskattavuus kuitenkin vaihtelee eri kuntien välillä. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä. Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.

Papilloomavirusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan tytöille alakoulun viidennellä luokalla. Suurista kaupungeista korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, missä HPV-rokotteen on saanut 75 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä. Helsingissä rokotuskattavuus on 74, Espoossa 73 ja Tampereella 70 prosenttia. Suurista kaupungeista alhaisin kattavuus on ollut jo pitkään Oulussa, missä HPV-rokotteen on saanut noin 65 prosenttia ikäluokan tytöistä.

– Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia. On vaikea ymmärtää, miksi meillä lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta. Tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata lykätä, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.

Suomessa on useita paikkakuntia, joissa yhdeksän tyttöä kymmenestä on saanut HPV-rokotteen. Tällaisia ovat muun muassa Naantali, Vesilahti, Siilinjärvi, Inari ja Hanko.

Yli 80 prosenttia tytöistä rokotetaan läntisellä Uudellamaalla Kauniaisissa, Inkoossa ja Kirkkonummella. Lisäksi esimerkiksi Loimaa, Somero ja Valkeakoski ovat yli 80 prosentin kattavuusaluetta. Itä-Suomessa yli 80 prosentin kattavuuteen pääsevät muun muassa Kuopio, Lapinlahti, ja Sulkava.

Rokotuskattavuus on edelleen alhaisin Pohjanmaan rannikkoalueella. Esimerkiksi Raahessa, Porissa ja Pietarsaaressa alle puolet 2006 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen. Maakunnista Pohjois-Savossa HPV-rokotteen saa 83 prosenttia tytöistä, kun Pohjanmaalla osuus on vain 54 prosenttia.

– HPV-rokote on tehokas keino suojautua useilta eri syöviltä ja niiden esiasteilta, ja se on tarkoitettu ihan kaikille tytöille, Tuija Leino sanoo.

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan syövistä.

HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Lue myös: