Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa sijaitsevassa yliopisto University of Hong Kongissa on korkeakoulun mukaan kehitetty rokote, joka mahdollisesti tehoaisi Kiinassa riehuvaa koronavirusta vastaan.

Koronavirus on tähän mennessä tarttunut yli kuuteentuhanteen ihmiseen ja vaatinut yli sadan kolmenkymmenen ihmisen hengen. Pääosa viruksen uhreista on sen alkuperämaassa Kiinassa.

Tartuntatautien asiantuntija Yuen Kwok-yungin mukaan rokote on jo olemassa, mutta sen testaamiseen tarvitaan vielä aikaa. Professori Yuen ei antanut lehdistötilaisuudessa arviota siitä, milloin rokote voisi olla käytössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane kertoo, että keskustelu ja konkreettiset toimenpiteet rokotteen kehittämiseksi käynnistyvät vastaavissa tilanteissa nopeasti.

– Rokotekehittely on vähän vaihteleva. Mutta sen voin sanoa, että ensivaiheeseen kun tilanne elää Kiinassa ja koko ajan opitaan uutta, ei se siihen tule avuksi, Sane analysoi.

Sanen mukaan virukseen tehoavaa rokotetta saadaan vielä odottaa. – Se on ihan selvää, että työssä kestää aikansa, eli vaaditaan kuukausia vähinään siihen, että mennään ensimmäiseen testivaiheeseen.

Kiinalaismedian mukaan useat yliopistot ja tutkimusakatemiat Kiinassa etsivät ratkaisuja koronaviruksen taltuttamiseen. Vastaavaa kehitystyötä tehdään tällä hetkellä ainakin Yhdysvalloissa.

– Eri organisaatiot ilmoittavat, että he alkavat rahoittaa työtä ja sitä ryhdytään viemään eteenpäin, kun viruksen perimä ja rakenne tiedetään, Sane valottaa.

Sane ei halua kommentoida mahdollista Hongkongissa tehtyä läpimurtoa, sillä ei tunne tapauksen yksityiskohtia. Sanen mukaan Maailman terveysjärjestö WHO on raportoinut, että Kiinassa on parhaillaan käynnissä viruslääkkeiden lääkekokeita menossa.

– Se vaatii aina huolellisen tutkimusasetelman, että voidaan saada luotettavaa tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Sen jälkeen, kun virus löydettiin ja sille tehtiin perimämääritys, voidaan hyvin nopeasti teknologialla kehittää diagnostiikkaa ja alkaa mallintamaan sen viruksen rakenteen perusteella mahdollisia lääkehoitovaihtoehtoja.

Vaikka rokote saataisiin kehitettyä välittömästi, kestäisi silti aikansa, että tartunnan saaneiden ihmisten lukumäärä saadaan laskuun. Ensin on opittava lisää viruksesta ja sen leviämisestä. Sen jälkeen on päätettävä, ketkä on rokotettava ensin. missä ja milloin. Kaikki päätökset taas riippuvat siitä, missä vaiheessa epidemia sillä hetkellä on, kun massarokotuksiin voidaan ryhtyä.

– Nyt on tärkeää saada epidemiaa torjuttua Kiinassa, missä tämä on paikallinen terveysuhka. Samalla tehdään paljon tätä tutkimus- ja kehitystyötä, oli se sitten viruslääkkeitä, rokotteita tai diagnostiikkaa. Niistä sitten toivottavasti saadaan lisäpalasia siihen torjuntaan. Mutta yleisesti prosessissa kuitenkin sen verran, että juuri nyt siitä ei tule olemaan apua.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.