Julkisuudessa on väännetty kättä siitä, kenen kuuluu maksaa koronatartuntojen torjumiseen kaivatut kasvomaskit kansalaisille ja varsinkin vähävaraisille, jos hallitus suosittaa tai vaatii niitä käyttämään.

Suositusta ei ole vielä saatu, mutta ruohonjuuritasolla eri organisaatiot tekevät omia ratkaisujaan.

Asumispalveluja ja palveluasumista ikäihmisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, kehitysvammaisille ja vammaisille tarjoava Esperi Care ilmoitti tänään kustantavansa työntekijöilleen suu-nenäsuojukset myös työmatkaliikenteeseen.

Jokainen työntekijä saa yhtiöltä käyttöönsä joko antimikrobisia kasvomaskeja tai kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia.

Tavoitteena on yhtiön mukaan varmistaa henkilöstön turvallisuus myös työajan ulkopuolella tilanteissa, joissa omaehtoinen suojautuminen on vaikeaa tai siitä aiheutuisi kohtuuttomia kustannuksia.

– Teimme keväällä valtavasti toimenpiteitä henkilöstömme ja asukkaittemme suojelemiseksi, ja näillä hyvillä käytännöillä sekä koko henkilöstön ponnistuksilla tilanne saatiin säilymään meillä rauhallisena. Nyt epidemia on jälleen kiihtymässä ja kaikki mahdollinen tulee tehdä. Näemme, että henkilöstömme suojaaminen myös työmatkaliikenteessä on yksi lisäkeino turvallisuuden lisäämiseksi, sanoo Esperi Caren toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi.

Tällaisessa tilanteessa suojautumisesta ei hänen mukaansa saa muodostua henkilöstölle rahakysymystä.

– Suojautumiseen tulee olla yhtäläinen oikeus, Wentjärvi sanoo.