Vanhusten luona vierailua rajoitettiin koronaepidemian vuoksi. Yhteys omaisiin on kuitenkin tärkeä säilyttää, joten Attendossa päädyttiin kokeilemaan virtuaalitapaamisia. Latokartanon 60-paikkainen hoivakoti Porissa sai videopuheluyhteydellä varustetun tabletin 26. maaliskuuta. Ensimmäinen yhteys omaisiin otettiin jo seuraavana päivänä, kun 89-vuotias asukas keskusteli tyttärensä kanssa.

– Uusi teknologia hämmentää iäkkäitä, usein muistisairaita asukkaita, joten heille kerrotaan selkokielellä, että omaiseen saadaan kuva- ja puheyhteys laitteen avulla. Asukkaalta kysytään, onko hän halukas osallistumaan videopuheluun ja mikäli haluaa, niin hoitajat sopivat omaisten kanssa sopivan ajankohdan ja hoitavat käytännön järjestelyt, hoivakodin johtaja Satu Soininen kertoo.

Osa asukkaista tarvitsee hoitajan läsnäoloa puhelun aikana, mutta osa haluaa puhua omassa rauhassa omassa huoneessaan omaisen kanssa. Myös ryhmäpuhelut onnistuvat.

– Varmasti jatkamme videopuheluita myös koronan jälkeen. Tämä on myös omaisille helppoa ja nopeaa yhteydenpitoa, vaikka välimatka olisi pitkä. Videopuheluiden avulla omaiset näkevät hoivakodissa asuvan omaisensa reaaliajassa, ja yksi kuvahan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Tarkoitus on hankkia tabletteja kaikkiin Attendo-koteihin, tähän mennessä niitä on ostettu jo yli 200.

Lue lisää:

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.