Hoiva-avustaja-koulutuksen sisältö aiheuttaa erimielisyyttä koulusta järjestävissä tahoissa ja alan ammattiliitoissa. Noin vuoden kestävälle hoiva-avustajien koulutukselle on kuitenkin hyvinvointiala HALI ry:n mukaan tarve, koska elokuun alusta saakka hoitajamitoitus on 0,7 kaikissa hoivayksiköissä.

– Elokuun alussa olemme tilanteessa, jossa lisäresursseja tarvitaan. Hoiva-avustajien lisätarve on THL:n mukaan 1500–2000 työntekijää, kertoo HALI ry:n johtaja Arja Laitinen.

Hyvinvointiala HALI ry edustaa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia yrityksiä ja järjestöjä.

Hoiva-avustajakoulutus on Opetushallituksen alainen ja liittyy vanhuspalvelun mitoituslakiin. Koulutuspohjan piti lähteä sosiaali- ja terveysministeriön päätettäväksi, kun hoitajaliitot SuPeri ja Tehy ottivat kielteisen kannan sen sisältöön.

Hoitajaliitot perustelevat yhteisessä kannanotossaan, että hoitoalalla tarvittava tukipalveluhenkilöstön koulutus on hankittavissa nykymuotoisesta puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta, eikä tarvetta hoiva-avustajien erilliselle koulutukselle tai sosiaali- ja terveysalan tutkinto-osien lisäämiselle nykyisestä ole.

Hoiva-avustaja koulutukseen oli tarkoitus ottaa kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkinnosta. Niiden osioiden sisältö aiheuttaa nyt erimielisyyttä.

– Käytännössä hoiva-avustajan työ on avustamista arjen perustoiminnoissa: pesussa, pukeutumisessa, ruokailussa ja ulkoilussa. Esimerkiksi lääkehoito ei kuulu hoiva-avustajalle eikä myöskään sisälly koulutukseen, kertoo Laitinen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ei hyväksy nyt ehdotettua mallia koulutuksen järjestämiseksi. Hänen mukaansa mallissa otetaan lähihoitajakoulutuksesta sellainen osio, jota ei pysty hallitsemaan käymättä edeltäviä anatomiaan, fysiologiaan ja lääkitykseen liittyviä osioita.

– Tässä vaarannetaan sekä potilaan että työntekijän turvallisuus, sanoo Paavola.

Paavolan mukaan tieto koulutuksen sisällöstä tuli yllätyksenä.

– Hoiva-avustajan työ on tukityötä, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä tällä koulutuksella voidaan savuttaa, hän jatkaa.

Arja Laitisen mukaan liitot ovat olleet mukana suunnittelemassa koulutusta.

– SuPeria lukuun ottamatta asian piti olla valmis ja sovittuna, mutta toisin kävi.

Valtakunnallisen hoiva-avustajakoulutuksen järjestävät toisen asteen ammatilliset kouluttajat ja muun muassa TE-toimistot työllisyyskoulutuksena.

– Olemme suunnitelleet koulutuksen niin, että sen jälkeen on helppo jatkaa opintoja lähihoitajaksi, sanoo Laitinen.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.