Päihteitä käyttävien äitien kuntoutus on vähentynyt rajusti, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto.

Liiton Pidä kiinni -ensikotien kuntoutuspaikoista on syksyllä ollut vain lähes puolet käytössä.

Liiton mukaan huolestuttavinta on, että odotusaikana päihteitä käyttävien äitien pääsy kuntoutukseen on vaikeutunut eniten. Yleensä vähintään puolet päihdeäideistä aloittaa kuntoutuksen jo raskausaikana, mutta tänä vuonna kuntoutukseen tulleista vain joka kolmas on raskaana, muut ovat ehtineet jo synnyttää ennen kuntoutuksen aloittamista.

– Lähes poikkeuksetta tämä tarkoittaa sitä, että äidin päihteiden käyttö on jatkunut koko raskausajan, kehittämispäällikkö Maarit Andersson Ensi- ja turvakotien liitosta sanoo tiedotteessa.

Pidä kiinni -hoitomallissa on yhdistetty päihdekuntoutus ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen. Yksiköissä äidit kuntoutuvat tuetusti irti päihteistä ja koko vauvaperheen arki rakennettaan alusta asti uusiksi. Tämä edellyttää ympärivuorokautista kuntoutusta ja kestää useista kuukausista yli vuoteen. Laitosjakson jälkeen tarvitaan vielä pitkään tukea.

Äidin ja vauvan kuntoutuksen kokonaiskustannukset ovat Pidä kiinni -ensikodissa 180 000 euroa vuodessa. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan kaksi kolmasosaa riittävän pitkässä kuntoutuksessa olleista kuntoutuu vauvansa huoltajaksi.

Hoitomallissa kuntoutetaan yleensä 220–230 perhettä vuodessa. Syksyn aikana ensikotipaikoista vain lähes puolet on ollut käytössä.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan kuntien taloustilanne on merkittävin syy, miksi äidit eivät saa apua. Korona-aikana neuvolat eivät ole toimineet kaikkialla Suomessa normaalisti.

Pidä kiinni -ensikoteja on seitsemällä paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Kokkolassa, Oulussa ja Rovaniemellä. Ne auttavat valtakunnallisesti eli kunnat voivat ohjata äitejä kuntoutukseen ympäri Suomea.