Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on ottanut käyttöön jonomittarin, joka toimii verkossa. eOdotus-jonomittari löytyy heti ksshp.fi-sivuston etusivulta. eOdotuksen kautta voi seurata reaaliaikaisesti, kuinka kauan keskimäärin sairaalaan saapuneita lähetteitä käsitellään ja mikä on keskimääräinen odotusaika vaikkapa sisätautien poliklinikalle tai lonkkaleikkaukseen.

Jo aiemmin sairaanhoitopiirien ja muiden sosiaali- ja terveysyhtymien on täytynyt julkaista tiedot jonotilanteistaan, jotta kaikki voivat halutessaan seurata, missä pääsee hoitoon tai leikkaukseen hoitotakuun vaatimassa ajassa. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole olleet reaaliaikaisia.

– Olemme asettaneet jonomittariin huomattavasti kansallisen hoitotakuun rajoja tiukemman aikarajan, 31 vuorokautta, sekä hoidon arviointiin eli ensimmäiselle vastaanotolle että varsinaiseen hoitoon pääsyyn. Kansalliset rajat näissä ovat 90 vuorokautta ja 180 vuorokautta, kertoo KSSHP:n johtajaylilääkäri Vesa Kataja.

Kansalaisten on yksinkertaista seurata jonomittaria, jossa vihreä valo näyttää reaaliaikaisesti, onko sairaanhoitopiirin itse asetettuun tavoitteeseen päästy, ja punainen valo sen, onko tavoite sillä hetkellä saavuttamatta.

– Jonomittari on siis reaaliaikainen, se päivittyy kerran vuorokaudessa noin puolen päivän aikoihin. Jonotilanne vaihtelee päivittäin, joten mittarimme antaa huomattavasti tarkemman kuvan odotusajoista kuin esimerkiksi vain kerran viikossa tai harvemmin päivitetty tilanne, Kataja toteaa.