Sairaanhoitajien reseptioikeuksia halutaan laajentaa, kertoo Yle. Tällä hetkellä rajatun lääkkeenmääräämiskoulutuksen suorittanut sairaanhoitaja saa määrätä potilailleen lääkkeitä ainoastaan terveyskeskuksissa ja yhteispäivystyksissä.

Eduskunta on hyväksynyt viime viikolla lakiesityksen, jonka jälkeen reseptihoitajat voisivat hyödyntää osaamistaan myös muissa kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluvissa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon avopalveluissa, kuten neuvoloissa ja kotisairaanhoidossa. Oikeutta voitaisiin hyödyntää myös yksityisellä puolella esimerkiksi silloin, jos terveyskeskuspalvelut on ulkoistettu.

Toistaiseksi esimerkiksi neuvolassa työskentelevä reseptihoitaja ei saa määrätä e-pillereitä, vaikka terveyskeskuksessa toimiessaan hän voisi niin tehdä.

– Lakimuutoksen jälkeen ehkäisyvälineitä ja rokotteita saataisiin neuvolasta sujuvasti. Kyllä se antaa paljon enemmän vaihtoehtoja ja liikkumavaraa, toteaa johtajaylihoitaja Hannele Mattila Kymsotesta Ylelle.

Tällä hetkellä reseptihoitaja saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi nielu- ja virtsatietulehdusten hoitoon sekä ehkäisyvalmisteita ja rokotteita. Lisäksi hoitaja voi jatkaa esimerkiksi verenpainetaudin, kakkostyypin diabeteksen ja astman hoitoa lääkärin laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti.

Lääkäriliitto on ottanut kantaa suunniteltuun hoitajien reseptioikeuden laajentamiseen viime toukokuussa. Liiton viesti oli, että sairaanhoitajien koulutus ei anna valmiuksia sairauksien diagnosointiin ja hoidosta päättämiseen, jonka osa lääkitysten aloittaminen ja uudistaminen ovat.