Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) aikeet perua hoitajien koronakorvaukset ihmetyttää kansanedustajia.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että Husin hallitus aikoo perua jo tehdyt päätökset koronapotilaiden hoitajien tehtävälisistä. Henkilöstöä pöyristyttäneestä maksujen keskeytyksestä kertoi jo aiemmin Länsiväylä, jonka mukaan osa lisistä on ehditty maksaa, eikä niitä peritä takaisin. Viestintäjohtaja Elisa Tikka sanoo Länsiväylälle, että isona organistaationa Husilla on vastuu varmistua siitä, että kaikki päätökset ovat koko henkilöstölle tasapuolisia.

Husin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) huomauttaa Twitterissä, että kyse on vt. toimitusjohtajan esittelytekstistä, ei hallituksen päätöksestä. Husin vt. toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Markku Mäkijärvi.

”Ainakin itse arvostan Husin henkilöstön työtä korkealle. Hallitus käsittelee asiaa huomenna ja sen jälkeen kerrotaan lisää. Harmittaa, että henkilöstö saa virheellistä tietoa”, Rautava tviittasi sunnuntaina.

Lähihoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola pitää aikeita käsittämättöminä. Paavola sanoi Ylen Aamussa tänään, että toimet ovat työnantajalta ”täydellinen floppi”. Sairaanhoitajaliitto Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo MTV:lle, että hoitajat ovat järkyttyneitä Husin toiminnasta. Tehy aikoo viedä asian oikeuteen, jos päätös tehdään.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puolestaan kannusti sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla käyttämään palkkausta ensisijaisena keinona pahenevassa koronatilanteessa. Marinin mukaan valtio vastaa koronan hoitoon liittyvistä välittömistä kustannuksista, myös palkkauksesta.

”Hoitajat ovat palkkansa ansainneet”

Moni kansanedustaja ihmettelee Husin aikeita Twitterissä niin hallituksen kuin opposition puolella.

Vihreiden Mari Holopainen katsoo, että hoitajat ovat palkkansa ansainneet, eivät luvattujen palkankorotusten perumista. Samaa sanoo kokoomuksen Sari Multala.

”Toivottavasti Husin hallitus ei tässä asiassa päätä esityksen mukaan eli peru jo päätettyjä lisiä hoitajille. Se olisi paitsi väärin, myös huonoa henkilöstöpolitiikkaa”, Multala tviittaa.

Myös perussuomalaiskaksikko hämmästelee Husin toimintaa.

”Kuinka Husissa on varaa kämmiä hoitajien kanssa? Mitä kun he saavat tarpeekseen? Sorvataan pakkolaki? Vai itse tulostettu tsemppikortti?” ihmettelee perussuomalaisten Mari Rantanen.

”Tässä tilanteessa pitäisi antaa kaikki tuki hoitohenkilökunnalle. Jos he laittavat hanskat tiskiin, niin olemme todella pulassa. En tajua tällaisia päätöksiä, kun toiset venyy äärirajoille”, katsoo perussuomalaisten Leena Meri.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed vaatii, että Husin pitää maksaa hoitajien lisät.

”Hoitoalalla tarvitaan arvostusta joka näkyy tekoina. Pelkkä kiitos juhlapuheissa ei riitä. Husin on maksettava sovittuja tehtävälisiä hoitajille. Hoitajapulaa ei ratkaista luottamusta heikentämällä”, Said Ahmed tvittaa.

LUE SEURAAVAKSI: