Rokotukset koronavirusta vastaan ovat lähteet tahmeasti liikkeelle, ja näkymiä synkensi rokotevalmistaja AstraZenecan tuore ilmoitus tuotantovaikeuksista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton (SuPer) puheenjohtaja Silja Paavola arvioi aamulla Ylelle, missä vaiheessa koronarajoituksia voitaisiin purkaa. Kysymyksessä viitattiin rokotuksiin hoivakodeissa ja työikäisessä väestössä.

LUE SEURAAVAKSI:

– Nyt minä sanon sen, jota kukaan ei haluaisi kuulla, mutta ainakin tämä vuosi menee näissä kaikissa, Paavola vastasi Ykkösaamussa.

– Meidän pitää ajatella, että mikään maailmassa ei ole niin tärkeää kuin ihmishenki.

Tehokkaita suojavarusteita hankittava ajoissa

Paavolan mukaan hoitajilla on käytössään pääsääntöisesti neljä kirurgista maskia työpäivää kohti ja se on liian vähän. Kuusi maskia olisi hänen mielestään ”aivan ehdoton minimi”. Jo viikko sitten hän nosti esiin suojavarusteiden puutteen Suomessa.

– Koronatartunnat ovat levinneet rajusti vanhustenhoidon yksiköissä viime päivinä ja yksi merkittävä tekijä on suojavarusteiden puute. Niitä ei edelleenkään ole työntekijöiden käytettävissä riittävästi kaikkialla. Työnantaja vastaa asiakas- ja potilasturvallisuudesta ja myös työntekijöiden turvallisuudesta, Paavola totesi viime maanantaina ja vaati yhtä tehokkaita suojavarusteita koronapotilastyöhön vanhustenhoitoon ja sairaaloihin.

LUE SEURAAVAKSI:

– Jotta epidemia saadaan hallintaan, on keskeistä, että tehokkaita suojavarusteita hankitaan riittävän ajoissa, eikä vasta sitten kun tartuntoja on jo tullut. Tauti leviää nopeasti, ja monin paikoin tilanteeseen reagoidaan liian myöhään ja seuraukset ovat nopeasti traagiset.

”Jos hoitajat sairastuvat, Suomi on nopeasti kaaoksessa”

Paavola vaati suojaamaan hoitajat koronatartunnoilta. Jos hoivayksikössä todetaan koronatartunta, sen kaikki asukkaat ja kaikki yksikössä työskennelleet hoitajat on Paavolan mukaan testattava, myös keikkatyöntekijät.

– Näin on toimittava myös kotihoidossa, jossa hoitajat saattavat vaihtua usein. Tartunnan leviämistä estäviin toimiin on ryhdyttävä välittömästi.

Koronaepidemian taltuttamisen ydin on, että hoitohenkilökunta pysyy terveenä ja työkykyisenä. Jos hoitajat sairastuvat, on Suomi nopeasti kaaoksessa.