Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin edustajiston mielestä on väärin jättää haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat vaaraan.

Viranomaiset ovat ohjeistaneet kotihoitoa ja sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon yksiköitä käyttämään terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä joko kirurgista nenä-suusuojainta tai jos niitä ei ole käytettävissä, pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.

Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä.

Koronatartunnan saaneiden kanssa työskentelystä on annettu erilaiset ohjeet sairaaloihin ja ympärivuorokautiseen hoivaan. SuPerin edustajisto vaatii päättäjiä ja työnantajia ottamaan koronatilanteen yhtä vakavasti kaikilla sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla.

– Suojainten käytön sääntely on johtanut siihen, ettei kaikilla työpaikoilla käytetä tarpeenmukaisia suojaimia tai niitä käytetään väärin, esimerkiksi vain kaksi kasvosuojainta pitkän työvuoron aikana, tiedotteessa todetaan.

– Tilanne on myös hoitajille tukala. He kantavat huolta siitä, että he mahdollisesti oireettomana kantavat virusta, johon hoidettava menehtyy. He myös pelkäävät oman ja läheistensä terveyden puolesta. Töihin on kuitenkin mentävä.

SuPer on laatinut jäsentensä käyttöön lomakkeen, jolla he voivat ilmoittaa henkilönsuojaimien puuttumisesta työpaikalla. Viimeistään lomakkeen saatuaan työantaja tulee tietoiseksi työntekijän henkilönsuojaimissa havaitsemista puutteista. Tällöin työnantajan tulee kertoa ilmoituksen tehneelle työntekijälle ja työsuojeluvaltuutetulle, mihin toimenpiteisiin asiassa on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä.

SuPerin edustajisto on huolissaan työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta ja muistuttaa, että koronavirus on iskenyt pahimmin hoivakotien asukkaisiin. SuPer katsoo, että suojainten keskittäminen sairaaloihin altistaa vaaraan juuri ne riskiryhmät, joita valtionhallinto on halunnut suojata rajoitustoimenpiteillä.

– Olemme valitettavasti nähneet, ettei heidän turvallisuudestaan olla pystytty huolehtimaan: yli puolet covid-19-tautiin kuolleista on yli 70-vuotiaita ja virus on levinnyt laajasti useammassa hoivakodissa, SuPerin tiedotteessa todetaan.

– Suomessa on onnistuttu rajaamaan koronaviruksen leviämistä, eivätkä sairaalat ole kuormittuneet niin pahasti kuin ensin pelättiin. Samaan aikaan on laiminlyöty hoivakodit.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.