Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer haluavat neuvottelupöydässä olevaan työehtosopimukseen työnantajille palkanmaksuvelvollisuuden ”koronakaranteenin” ajalle.

Järjestöjen mukaan useat hoitajat ovat joutuneet karanteeniin altistuttuaan työssään koronavirukselle. Järjestöjen mukaan normaalioloissa Kelan korvaus karanteeniajan palkasta on toiminut, mutta ongelma on noussut esiin, kun Kelan käsittelyajat ja korvauksen maksuajat ovat venyneet.

– Hoitajille voi tulla useampiakin karanteenijaksoja, koska työssä ollaan lähikontaktissa koronaan sairastuneiden kanssa. Tilanne on täysin kohtuuton yksittäiselle työntekijälle, joka työnsä takia joutuu karanteeniin, mutta ei saa siltä ajalta työnantajaltaan palkkaa, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Hoitajajärjestöjen mukaan valtaosassa työpaikoista on alettu maksaa palkkaa myös karanteenin ajalta sen jälkeen, kun järjestöt neuvottelivat asiasta Kuntatyönantajien kanssa.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan harkintaa ei haluta jättää yksittäisille työnantajille, ja siksi palkanmaksuvelvollisuus karanteenin ajalta halutaan kirjata nyt työehtosopimukseen.

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat tänään sunnuntaina valtakunnansovittelijan johdolla. Kunta-alan keskeiset sopimukset päättyivät maaliskuun lopussa.

Aiemmin Tehy on nostanut esiin myös vaatimuksen ”koronalisästä”, jota maksettaisiin koronakriisin ajan hoitajille.