Someron terveyskeskuksen vuode­osastolla työskentelevä sairaan­hoitaja Natalia Norrby löytää työstään paljon hyvää.

– Työssäni pystyn vaikuttamaan esimerkiksi työvuoroihini. Meillä on käytössä autonominen työsuunnittelu, jonka avulla pystyn vaikuttamaan omiin työvuoroihini ja vapaapäiviini.

Myös henkilöstö ja pienen tervey­saseman resurssit saavat kiitosta.

– Yksikössäni hyvää on myös työporukka. Meillä on osaava moniammatillinen tiimi töissä. On myös todella hieno juttu, että Someron terveyskeskuksen laboratoriossa ja röntgenissä voidaan tehdä paljon perustutkimuksia, nämä kun eivät ole itsestäänselvyyksiä pienissä yksiköissä.

Norrby sai itsekin kiitosta Mediuutisten helmikuisessa Kiitä kollegaa -kampanjassa: "Teet työsi suurella ammattitaidolla ja toiset huomioon ottaen tittelistä riippumatta. Vaikka olet ns. nuori hoitaja, luotat silti omaan osaamiseesi ja ammattitaitoosi. Teet työsi omalla iloisella asenteellasi ja osaat asiasta kuin asiasta nähdä positiivisen puolen", lähihoitaja Katja Westerlund kirjoitti Norrbystä.

Jos jotain kehitettävää etsii, sitä on ennen kaikkea jokaisen osaamisessa ja ammattitaidon ylläpidossa.

– Työtapoja tietysti on hyvä aina miettiä ja toimintaa kehittää, jotta työ olisi sujuvaa ja turvallista. Tämä työ vaatii koko ajan itsensä kehittämistä ja osaamisen päivittämistä, sillä kyseessä on potilaan turvallisuus, Norrby pohtii.

Hoitotyön arvostuksen puute, raskaus, kiire ja huono palkkaus ovat olleet otsikoissa koko alkuvuoden. Norrby näkee osin toisin.

– Mielestäni hoitotyötä arvostetaan kyllä ja saadusta hoidosta ollaan usein kiitollisia, etenkin potilaiden puolesta. Mutta hoitotyön kiire ja potilaiden odotusajat luovat valitettavasti negatiivisia ajatuksia.

Norrbyn mukaan olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten asioista puhutaan. Nostetta voi luoda kiinnittämällä huomioita asioihin, jotka ovat hyvin.

– Minulla on sellainen ajatus, että ihmisille ylipäätään positiivisen palautteen antaminen on vaikeampaa kuin negatiivisen, joten usein hyvistä asioista ei puhuta tai kirjoiteta. Enemmänkin otetaan kantaa aina niihin negatiivisiin asioihin, mikä on valitettavaa.

Kymmenen vuotta alalla ollut Norrby tunnustautuu optimistiksi, se auttaa ylläpitämään työkykyä.

– Perusluonteeni on melko iloinen. Mielestäni positiivinen asenne auttaa jaksamaan, eikä työ tunnu silloin niin raskaalta kiireenkään keskellä.

Kiitos kollegalta ilahduttaa vielä pitkään.

– On ihana asia saada kiitosta työkaverilta. Tulee tunne siitä, että tekee asioita oikein. Pyrin työssäni toimimaan aina niin, että potilaiden lisäksi pystyn auttamaan aina myös työkavereitani ja olemaan itse mukava työkaveri. Kiitos tuo tunteen, että olen onnistunut siinä.

Norrbyn suunnitelmissa on jatkaa erikoistumaan, mutta vielä se ei ole ajankohtaista.

– Haluan jatkaa alalla ehdottomasti, koen tämän minun alakseni, vaikka sosiaali- ja terveysalan vetovoimaisuus ei ole tällä hetkellä huipussaan. Urasuunnitelmani ovat vielä auki, mutta tulevaisuudessa kokisin mielekkääksi työskennellä erikoissairaanhoidon puolella.

– Olen tutustunut erilaisiin lisäkoulutuksiin, mutta mitään tiettyä ei ole vielä valikoitunut mieleisimmäksi vaihtoehdoksi, lähinnä erikoistumiskoulutuksia olen pohtinut. Vielä en kuitenkaan halua lähteä takaisin opiskelijan rooliin, vaan haluan kerryttää työkokemustani sairaanhoitajan työtehtävissä.

Kiitos tuo tunteen, että olen onnistunut.